Hoogbouw Nederland
In gesprek over de leidraden 2.0 van Platform CB’23
15 juni 2020
circulair stappenplan materiaalstromen
Materiaalstromen en milieu-impact in kaart brengen? Zo doe je dat
22 juni 2020

Zo maak je gebruik van de Circulariteitsschijf

circulariteitsschijf tvvl

Zo maak je gebruik van de Circulariteitsschijf

De TVVL Community Circulaire Installaties lanceerde eind 2019 de Circulariteitsschijf: een ontwerpstrategie om installaties zo circulair mogelijk te ontwerpen. Op 28 mei 2020 lichtten Esther Gerritsen en Daniel van Lieshout van TVVL de Circulariteitsschijf nader toe en demonstreerden het gebruik in zowel de ontwerpfase als in de onderhoudsfase aan de hand van een praktijkcasus.


Categorie: Aan de slag Nieuws
Door: redactie, 18 juni 2020

Dit artikel verscheen eerder op TVVL.

In het kader van circulaire bouwen heeft de TVVL Community Circulaire Installaties een strategie ontwikkeld waarmee circulaire gebouwinstallaties ontworpen kunnen worden (vergelijkbaar met de trias energetica). Gebouwen zullen de komende jaren véél comfortabeler, veiliger én energiezuiniger moeten worden. Om dit te realiseren krijgen gebouwinstallaties steeds meer een leidende rol in de bouwsector.

De circulariteitsschijf is een schijf die bij het ontwerpen van installaties structuur geeft aan het circulaire denkproces. Er worden 3 stappen onderscheiden. In de eerste stap (blauwe schijf) wordt gekeken naar de levensfase van het gebouw of complex. In de 2e stap (groene schijf) wordt gekeken naar het reduceren van de milieu impact van materiaalgebruik. In de 3e stap wordt gekeken naar de circulaire potentie van gebruikte grondstoffen of componenten voor de toekomst.

Bekijk de Circulareitsschijf hieronder. In de video van het webinar wordt een verdere toelichting gegeven. Op de website van TVVL is de download te vinden van de Circulariteitsschijf.

Bron: TVVL