circulaire renovatie school De Wijde Wereld
Na circulaire renovatie is Haarlemse basisschool duurzaam én klaar voor de toekomst
2 februari 2021
Milieuprestatie Gebouwen
SER Reflectiegroep prijst MPG als richtinggevend instrument
3 februari 2021

Drijvend kantoor voorbeeld van klimaatbestendig bouwen in steden

floating office GCA powerhouse - foto Plomp

floating office GCA powerhouse - foto Plomp

Drijvend kantoor voorbeeld van klimaatbestendig bouwen in steden

In de Rotterdamse Rijnhaven wordt een staaltje van klimaatbestendig bouwen in de stad gerealiseerd: het Floating Office. Dit geheel houten kantoor van drie verdiepingen hoog wordt op het water gebouwd en voorziet zichzelf van duurzame energie. Warmte en koeling komt uit het oppervlaktewater. Zonnepanelen op het dak zorgt voor duurzame stroom. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het Global Center on Adaptation hier zijn wereldwijde hoofdkwartier in huisvest.


Door: redactie, 3 februari 2021

Deze nieuwe organisatie ondersteunt landen, steden en de private sector op het gebied van klimaatbestendige ontwikkeling. Ze huurt een van de drie verdiepingen in het drijvende kantoor. De gemeente Rotterdam wist de GCA – opgericht door onder ander Ban Ki-moon en Bill Gates – te overtuigen dat het drijvende ontwerp in de Maasstad de beste is.

Warmtewisselaar

Architect Nanne de Ru van Powerhouse Company is verantwoordelijk voor het ontwerp. 'We hebben hiervoor gekeken naar de ervaringen met de Floating School van Kunlé Adeyemi. Dit is de Nigeriaanse architect die in Lagos een drijvende school heeft ontworpen.'

Als fundering zijn 15 betonnen bakken gebruikt van 6 bij 23 meter en 2 meter diep in het water. Die bakken werken als een grote warmtewisselaar. De Ru: 'In de bakken liggen waterbuizen die de temperatuur van het Maaswater opnemen. Die koeling wordt afgegeven aan de koelplafonds in de bovenliggende verdiepingen.'

Economisch rendabel

Het gebouw zelf is geheel van hout gemaakt. Het is zo in elkaar gezet dat het relatief weer uit elkaar gehaald kan worden en elders – bijvoorbeeld op land – kan worden hergebouwd. Daarnaast is hout minder zwaar waardoor het mogelijk is op water te bouwen. Deze manier van klimaatbestendig bouwen is vanwege klimaatverandering de toekomst, vertelt Patrick Verkooijen, CEO van het GCA.

'Klimaatbestendig bouwen is niet alleen noodzakelijk, maar uiteindelijk ook economisch rendabel. Immers, je kunt je maar beter op voorhand weren tegen klimaatschade, door de infrastructuur en bebouwde omgeving klimaatbestendig te maken. Dit vraagt visie en daadkracht – dit komt beide terug in het drijvende kantoor dat we binnenkort gaan betrekken', aldus Verkooijen.

Groenverklaring

Het Floating Office is mogelijk gemaakt dankzij de Regeling groenprojecten. Dit is een gezamenlijke regeling van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Financiën voor groene investeringen. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland beoordeelt de groenverklaring, die ontwikkelaar Red Company hiervoor heeft gekregen. Hiermee hebben ze financieel voordeel gekregen bij het verkrijgen van een lening bij de ABN AMRO Groenbank BV.

Lees meer