21 mei 2024

‘Dringende behoefte aan optimisme over circulair bouwen’

Om duurzaamheid en circulariteit in de gebouwde omgeving op het gewenste niveau te krijgen, is er dringend behoefte aan optimisme over de mogelijkheden van circulair bouwen. Dat schrijven vertegenwoordigers van vier bouw-faculteiten in een nieuwe whitepaper. Torsten Schröder (TU Eindhoven) en Daan Schraven (TU Delft) lichten toe.
13 mei 2024

Nieuwe fase, nieuw transitieteam

Na de oplevering eind 2023 van het zogeheten ‘basiskamp’, een collectie van adviezen en leidraden voor circulair bouwen, is met veel dank afscheid genomen van de leden van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie. Er is een nieuwe fase aangebroken waarin circulair bouwen opgeschaald zal moeten worden om de doelstellingen te halen die de regering gesteld heeft: de bouw moet in 2030 voor 50% circulair werken en 100% circulair zijn in 2050.
6 februari 2024

Meten is weten: positieve impact van meetinstrumenten op de bouw

Meetinstrumenten helpen bij het in kaart brengen van milieueffecten van bouwen, en stimuleren daardoor positieve verandering. Hoe goed werken bestaande meetinstrumenten als de Milieukostenindicator (MKI) en bijbehorende norm MilieuPrestatie Gebouwen (MPG)?
25 januari 2024

‘Utiliteitsbouw binnen planetaire grenzen’ – rapport over versnelde verduurzaming van de bouwmaterialenindustrie

De bouw- en vastgoedsector is een sector met grote impact, waar de spanningen tussen grote maatschappelijke opgaven voelbaar zijn. Op dit moment ligt de nadruk op de woningbouwopgave, maar de utiliteitsbouw staat voor minstens net zo grote uitdagingen.