22 maart 2023

‘Kunststof materialen zorgen voor een kwart van milieu-impact’

Nieuw onderzoek laat zien dat het gebruik van kunststof materialen in de bouw veel milieu-impact heeft. ‘Als plastics even waardevol worden als schroot ontstaat er een business case.’
15 maart 2023

Met een kweekvijver van talent uit het MBO kan de bouwwereld circulair bouwen versnellen

Tanja Nolten is oprichter van Stichting SMART Circulair. Haar doel: MBO-studenten laten werken aan circulaire projecten voor bedrijven. Goed voor de ontwikkeling van studenten, bedrijven én de duurzame toekomst.
13 maart 2023

Asfaltverjonging van pilots naar opschaling

Slow the loop, oftewel maatregelen die de levensduur van producten verlengen, vormt een belangrijke strategie om de circulaire doelen te halen. Verjongingscrème voor asfalt is hier een mooi voorbeeld van.
28 februari 2023

Vezelhennep: goed voor boer en bouw

Vezelhennep is een plant met vele voordelen. De bast en de houtige kern van het snelgroeiende gewas zijn bruikbaar voor diverse bouwmaterialen. Het Friese bedrijf GreenInclusive van oprichter Marthijs Roorda wil daarom de teelt en verwerking van vezelhennep grootschalig aanpakken.
24 februari 2023

Verhuizing circulaire Zuiderstrandtheater officieel ingeluid

“Vandaag wordt er geen sleutel maar een heel gebouw overhandigd”, grapte Sjaak Bral 16 februari 2023 in de foyer van het Zuiderstrandtheater. Alle sprekers benadrukten het belang van samenwerking. “Circulariteit in je eentje is heel moeilijk.”
17 februari 2023

CLT-primeur in Eindhoven: ‘In ons land moeten we nog leren houden van houtbouw’

PUUR wonen in Eindhoven gunt een blik in de toekomst van circulair bouwen. Volgens Paul van Doorn moet houtbouw bij Nederlanders nog wat wennen: ‘We hebben het hier niet voor niets over ‘steenrijk’.’
13 februari 2023

Koplopers zijn nodig om de vaart erin te houden tijdens de circulaire transitie

Op de Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie werden opvallend veel vergelijkingen met wielrennen gemaakt. De deelsessie met de titel ‘Overkoepelende routekaart’ spande de kroon. Niet zo vreemd, want behalve over duurzame meetmethodieken als MPG, MKI en BREEAM ging het ook over de ‘koplopersbenadering’ van het Transitieteam.
9 februari 2023

Column Niels Ruijter: Nu zal er eenduidigheid zijn!

Niels Ruijter pleit in deze column voor meer eenduidigheid en samenwerking in het gezamenlijke streven naar circulariteit.