Gerrit-Jan van der Pol
‘Al in aanbesteding waarde toekennen aan circulariteit’
14 november 2019
Rob Valk
Betonnen ‘Lego-blokken’ vormen eerste circulaire viaduct
6 december 2019

Esther Gerritsen over circulaire installaties: ‘Begin met eenvoudige componenten’

Wolkenkrabber

Esther Gerritsen over circulaire installaties: 'Begin met eenvoudige componenten'

Circulaire installaties ontwerpen is niet makkelijk. Dit komt doordat installatiecomponenten vaak opgebouwd zijn uit heel veel verschillende onderdelen. Het beoordelen welke keuze het meest circulair is, is niet altijd helder en maakt hergebruik niet eenvoudig. Esther Gerritsen, adviseur energietransitie bij Royal HaskoningDHV, adviseert dan ook om te beginnen met wat makkelijk is. 'Welke elementen kan je zo uit een gebouw halen en weer één-op-één hergebruiken?'


Categorie: Achtergrond Interviews
Door: redactie, 15 november 2019

Dit interview verscheen eerder in TVVL Magazine nr 7 2019.

Een balletje kan raar rollen. Vijf jaar geleden verzorgde Esther Gerritsen - toen nog werkzaam bij Techniplan Adviseurs - energieadvies voor De Rotterdam, een 150 meter hoog gebouw van architect Rem Koolhaas op de Kop van Zuid. Dat deed ze onder andere voor de verlichting. Vijf jaar later al ondergingen een aantal kantoorverdiepingen in het pand een restyling en moesten de bestaande TL5-armaturen wijken voor nieuwe exemplaren. Maar in plaats van op de schroothoop belandden de – nog zo goed als nieuwe – armaturen in het circulair gerenoveerde Amsterdamse kantoor van Gerritsens nieuwe werkgever Royal HaskoningDHV.

Struikelblok bij circulair bouwen is vaak dat vraag en aanbod van spullen niet goed op elkaar aansluiten. Wat je nodig hebt is er vaak net niet, terwijl alles wat er wel is, net weer niet gebruikt kan worden. Hoe is dit bij jullie gegaan, met die armaturen?

'Via de informele weg. Via via. Wij hebben aan onze aannemer BAM gevraagd of zij nog ideeën hadden. Toevallig wisten zij dat er armaturen lagen in een opslagruimte in De Rotterdam, klaar om af te voeren. Het is uiteindelijk gelukt om die hier geïnstalleerd te krijgen.

Lees de rest van het interview op TVVL .

Bron: TVVL