‘Verduurzaming gaat sneller als materialenindustrie eerder en als echte partner wordt betrokken in het bouwproces’
10 april 2019Column Bas van de Griendt (Stratego-Advies): ‘Andere wegen’
15 april 2019‘In het jaar waarin Heijmans 100 jaar bestaat, 2023, is ons aanbod 100% circulair’
'In het jaar waarin Heijmans 100 jaar bestaat, 2023, is ons aanbod 100% circulair'
Wat is circulariteit? En wat is een circulaire bouweconomie? Volgens directeur Harwil de Jonge van Heijmans Vastgoed is het belangrijk dat dergelijke begrippen goed worden gedefinieerd en dat er goede methoden komen om circulariteit te meten. “Maar daarop anticiperend zou ik willen zeggen: laten we het gewoon gaan doen. Sterker nog: dat doen we al.”
Ook binnen Heijmans werd in januari intensief aandacht besteed aan de Week van de Circulaire Economie: in het hele land werden projecten in de schijnwerpers gezet en presentaties gehouden. Wat De Jonge verbaasde is hoeveel Heijmans er al aan doet, binnen de eigen bedrijfsvoering maar ook binnen de producten en diensten die het concern levert. “Een bekend voorbeeld is de Heijmans One, onze demontabele en verplaatsbare eenpersoonswoning die voor 98 procent circulair is. Maar er is meer: in het kader van de prijsvraag ‘Duurzaam Asfalt’ van Rijkswaterstaat hebben we onlangs nog een prijs gewonnen met een circulair ZOAB-mengsel.”
De juiste vraag
Heijmans wil het verschil maken en impact hebben, benadrukt De Jonge, ook op het gebied van circulariteit. “Omdat we bij ons Woonconcept voor grondgebonden woningen alles in eigen hand hebben, van het ontwerp en de ontwikkeling tot en met de realisatie en de verkoop, zijn we een traject ingegaan om ze 100 procent circulair te maken. Dat is vooral een ontwerpopgave die begint met meten: hoe circulair zijn de woningen nu en wat is er nodig om ze volledig circulair te maken? Als je dergelijke vragen stelt aan co-makers en leveranciers van bouwmaterialen en grondstoffen, blijkt soms dat ze al verder zijn dan wij wisten. Soms is het dus ook een kwestie van de juiste vraag stellen. Oftewel: durf te vragen!”
‘Soms is het ook een kwestie van de juiste vraag stellen. Oftewel: durf te vragen!’
Optimistisch
Parijsch in Culemborg is een van de gebiedsontwikkelingen waar Heijmans een circulair informatiecentrum annex showroom heeft gebouwd, onder andere om te laten zien wat er allemaal al mogelijk is op circulair gebied. De Jonge: “Er komen daar ongeveer duizend grondgebonden woningen, die conform ons Woonconcept weer een stuk circulairder zullen zijn dan de woningen die we de afgelopen jaren hebben opgeleverd.” In 2019 streeft Heijmans naar een CirculariteitsPrestatie Gebouw (CPG) van 8, in 2023 moet dat een 10 zijn als onderdeel van de ambitie om dan alleen nog woningen te bouwen die honderd procent circulair zijn. “Daarop vooruit lopend willen we vanaf 2021 al het verpakkingsmateriaal op kantoor en op onze projecten 100 procent circulair hebben om vanaf 2023, het jaar waarin Heijmans 100 jaar bestaat, voor 100 procent circulariteit te gaan, bij alles wat we doen en maken,” blikt De Jonge optimistisch vooruit. “Met dat aanbod sorteren we voor op de vraag: op termijn gaan alle overheden honderd procent circulair uitvragen.”
Meetmethode
Over een paar maanden komt Platform CB’23 o.a. met een framework voor circulair bouwen, met bijbehorende definitie en onderliggend begrippenkader (term-o-meter). De Jonge: “Tot die tijd hanteren we onze eigen werkdefinitie en in de Week van de Circulaire Economie bleek eens te meer dat daar goed mee valt te werken”.