De Circular Awards komen er weer aan
22 november 2021Steeds meer productdatabases voor de bouw; een zegen of een zorg?
25 november 2021ARC21 Oeuvre Award gewonnen door Superuse Studios
ARC21 Oeuvre Award gewonnen door Superuse Studios
Superuse Studios heeft de ARC21 Oeuvre Award gewonnen. De jury - onder leiding van Juliette Bekkering - roemt zowel hun gebouwde als hun ongebouwde oeuvre, waaronder alle activiteiten die ze ondernemen waarmee ze de weg hebben geplaveid voor circulair ontwerpen en bouwen. Volgens de jury wint 'een ware gamechanger die overtuigend toont dat het anders kan.'
Dit bericht verscheen eerder op dearchitect.nl
Superuse Studios is in 1997 opgericht door Jan Jongert en Césare Peeren en wordt nu geleid door de vier partners Jan Jongert, Jeroen Bergsma, Jos de Krieger, Floris Schiferli en Eric Peters. Het bureau heeft studio’s in Rotterdam, Amsterdam, Beijing (China) en Washington DC (VS). Voor Superuse Studios is een ontwerp niet het begin van een lineair, maar een circulair proces, een fase in een lopende cyclus van creëren en recreëren, gebruiken en hergebruiken.
Maatschappelijke meerwaarde
Volgens de jury – bestaande uit Julliette Bekkering (voorzitter), Loes Thijssen, Mendel Robbers en Merel Pit (secretaris) – heeft Superuse Studios met deze aanpak een belangrijke verandering te weeg gebracht en daarmee grote maatschappelijke meerwaarde gecreëerd. Het bureau heeft een sterke visie die relevant is voor de grote opgaven waar de mensheid voorstaat.
Daarnaast vindt de jury het belangrijk om de award toe te kennen aan een bureau i.p.v. een persoon, want architectuur is teamwerk. Ze wil iedereen eren die aan de ontwikkeling van Superuse Studios bijdraagt en heeft bijgedragen.’
Superuse Studios heeft een belangrijke verandering te weeg gebracht en daarmee grote maatschappelijke meerwaarde gecreëerd.
De jury neemt positie in
Meerdere keren is de jury bijeengekomen om te onderzoeken wat de ARC Oeuvre Award kan betekenen binnen het Nederlandse architectuurveld. Ze vindt dat de prijs zich moet onderscheiden van de twee andere grote oeuvreprijzen, de BNA Kubus en de Maaskantprijs.
De jury besloot positie in te nemen door het begrip oeuvre breder te trekken, niet slechts als een portfolio met gebouwen, maar ook als een geplaveide weg. Want Superuse Studios heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het feit dat het überhaupt mogelijk is dat er in Nederland circulair wordt ontworpen en gebouwd. Met als resultaat dat het door steeds meer partijen binnen de architectuurwereld en daarbuiten wordt omarmd.
Aanmoediging
De jury ziet deze toekenning dan ook als een aanmoediging om vooral zo door te blijven gaan. Superuse Studios is al bijna 25 jaar op een hele oorspronkelijke manier bezig met duurzaamheid. Daarbij kijken ze verder dan de ontwerpopgaves waaraan ze werken.
Zo stellen ze hun kennis beschikbaar aan anderen en zijn ze initiatiefnemers van een groot aantal belangrijke ontwikkelingen, zoals de Oogstkaart, Bluecity en het Manifest Belastinghervorming voor de Circulaire Bouweconomie. Daarmee is het bureau een voorbeeld voor toekomstige generaties architecten.
Objet trouvé
Daarnaast prijst de jury de architectuur die hun ontwerpproces voortbrengt. Ze vergelijkt hun architectuur met de kunststroming Objet trouvé, waarbij gevonden voorwerpen uit hun oorspronkelijke omgeving worden gehaald en tot een kunstwerk – of een onderdeel daarvan – worden verheven.
Door de gevonden materialen te herinterpreteren en een nieuwe bestemming te geven, laadt Superuse Studios hun ontwerpen met extra betekenis die niet mogelijk is bij nieuwbouw. Hun werk is niet alleen architectonisch interessant en aansprekend, maar ook een ontdekkingstocht en daarmee een essentieel gesprek. Deze tijd vraagt om statements en revolutie. Superuse Studios past daarbij.
Alles over de uitreiking kan nog eens bekeken en nagelezen worden in de ARC21 Special
Bron: De Architect