Inkopen met maatschappelijke ambities? Leer van buyer groups
17 maart 2022Wijziging Regeling Bouwbesluit voor circulair bouwen per 1 april
21 maart 2022Corporaties en circulariteit: ‘Rethink: stel oude methoden en gewoonten ter discussie’
Corporaties en circulariteit: 'Rethink: Stel oude methoden en gewoonten ter discussie'
‘De eerste stap bij circulariteit is op basis van de R-ladder: rethink: denk eerst goed na wat je echt wilt en stel oude methoden en gewoonten ter discussie. Als je dat niet doet, mis je kansen’, stelt Gerrolt Ooijman, bestuurder van Wonion. ‘Zoals bij de sloop van een zorginstelling, waar we later een nieuwbouw realiseerden. We beseften toen niet dat daar wellicht materialen in zaten die wij konden hergebruiken. Met de introductie van de term ‘vernieuwbouw’, die sloop/nieuwbouw vervangt, verplichten wij onszelf om hier altijd eerst over na te denken.'
Aan de Heuvelstraat in Silvolde realiseert Wonion de vernieuwbouw van een wijkje met sociale huurwoningen. De bewoners zijn vanaf het begin bij de plannen betrokken en ook de gemeente en andere partijen zitten aan tafel. De woningen uit de jaren 20 en een aantal uit de jaren 50, hebben technische gebreken. De woningplattegrond is verouderd. Het wijkje wordt aardgasvrij, groen en klimaatadaptief. Dankzij een circulaire aanpak worden sloopmaterialen hergebruikt in de nieuwbouw. Het wordt comfortabel wonen in een groene omgeving met centrale parkeervakken uit het zicht.
Deze publicatie is onderdeel van een reeks bouwstenen ‘Corporaties en circulariteit’ van de Groene Huisvesters, gemaakt in opdracht van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Bekijk hieronder de volledige publicatie over circulaire gebiedsontwikkeling: