Aanscherping en uitbreiding Milieuprestatie-eisen voor gebouwen
24 juni 2024Snoeiafval van natuurorganisaties verwerkt tot isolatiemateriaal
30 juni 2024De circulair bouwen podcast #18 – Hoe krijgen we installaties sneller circulair?
De circulair bouwen podcast #18: Hoe krijgen we installaties sneller circulair?
In De Circulair Bouwen Podcast van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie onderzoeken de podcastmakers hoe circulair bouwen kan bijdragen aan de grote opgaven in de bouwsector. In aflevering #18: Hoe krijgen we installaties sneller circulair?
Hoe kan circulair bouwen bijdragen aan de grote opgaven in de bouw? Kunnen we door circulair te denken en doen niet alleen duurzamer maar ook sneller én goedkoper bouwen? Hoe pakt dat uit bij de burger- en utiliteitsbouw, en bij de grond-, weg-, en waterbouw? Waar kunnen we de CO2-uitstoot verlagen, hoe verkleinen we de afvalstroom en hoe verminderen we het gebruik van nieuwe grondstoffen? Kortom: wat is nodig voor een succesvolle transitie naar volledig circulair bouwen?
In de Circulair Bouwen Podcast bespreken we de kansen, de uitdagingen en de nieuwste trends. Van industriële en losmaakbare bouw tot fiscale vergroening. En van regelgeving en toezicht tot de laatste ontwikkelingen in de grond-, weg-, en waterbouw. Dat doen we met deskundigen én doeners.
In deze aflevering:
👉🏼 De installaties in een gebouw hebben een grote impact op het klimaat. Niet alleen vanwege hun energieverbruik, maar vooral ook door de grondstoffen en materialen die in de warmtepompen, omvormers en ventilatiesystemen gebruikt worden. Hoe krijgen we de installaties sneller circulair? Daarover praten we in deze aflevering met onze vaste gasten, hoogleraar Housing Management Vincent Gruis en trendwatcher Marjet Rutten, én met Ruben Zonnevijlle. Zijn Dutch Geen Building Council gaf – samen met Techniek Nederland en TVVL – de sector onlangs een duwtje met de publicatie van 8 transitieversnellers, om daarmee de omschakeling aan te jagen.
👉🏼 We gaan langs bij InExeon in Wijchen, waar Raimondo Otten circulariteit al jaren in de praktijk brengt door defecte onderdelen van klimaatinstallaties te refurbishen.
👉🏼 Aan Laurens de Vrijer van brancheorganisatie Techniek Nederland leggen we de vraag voor waarom het breder in de installatiesector nog niet zo hard gaat met die circulariteit.
👉🏼 Columnist Jan Willem van de Groep is juist kritisch op alle energie die wordt gestopt in het circulair maken van installaties.
De circulair bouwen podcast is te vinden in je favoriete podcastapp of via circulairebouweconomie.nl/podcast.