Op zoek naar de beste circulaire oeverbescherming
2 juli 2024Vertaling én webtool maken leidraad ‘circulair ontwerpen’ nog breder toegankelijk!
3 juli 2024De circulair bouwen podcast #19 – Wilt u meer of minder airco’s?
De Circulair Bouwen podcast - #19 Wilt u meer of minder airco’s?
In De Circulair Bouwen Podcast van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie onderzoeken de podcastmakers hoe circulair bouwen kan bijdragen aan de grote opgaven in de bouwsector. In aflevering #19: Hoe verminderen we het gebruik van airco's?
Hoe kan circulair bouwen bijdragen aan de grote opgaven in de bouw? Kunnen we door circulair te denken en doen niet alleen duurzamer maar ook sneller én goedkoper bouwen? Hoe pakt dat uit bij de burger- en utiliteitsbouw, en bij de grond-, weg-, en waterbouw? Waar kunnen we de CO2-uitstoot verlagen, hoe verkleinen we de afvalstroom en hoe verminderen we het gebruik van nieuwe grondstoffen? Kortom: wat is nodig voor een succesvolle transitie naar volledig circulair bouwen?
In de Circulair Bouwen Podcast bespreken we de kansen, de uitdagingen en de nieuwste trends. Van industriële en losmaakbare bouw tot fiscale vergroening. En van regelgeving en toezicht tot de laatste ontwikkelingen in de grond-, weg-, en waterbouw. Dat doen we met deskundigen én doeners.
In deze aflevering:
Met de steeds warmere zomers en toenemende koudevraag is de neiging groot steeds meer airco’s te installeren. Lekker koel in huis, maar ook: meer hittestress in de stad. En ook het stijgende stroomverbruik heeft een negatieve impact op het klimaat.
👉🏼 Dat moet anders, vindt Jeske Zonneveld van Squarewise. In plaats van meer airco’s plaatsen, moeten we bomen planten! Met de ‘Huis als Tuin’ campagne wil zij zorgen dat huizenbezitters op zoek naar koelte een gecombineerd aanbod krijgen van installateur én hovenier. Maar kan een boom echt een airco vervangen? Daarover gaan transitieteamvoorzitter Vincent Gruis, trendwatcher Marjet Rutten en vaste presentatoren Maarten Hagg en Ewout de Bruijn met haar in gesprek.
👉🏼 Verslaggever Hajo Magré gaat naar Pijnacker, waar stedenbouwkundige Nanda Sluijsmans heeft meegedacht over de klimaatbestendige inrichting van een woonwijk: Boszoom en Park van Buijesen. Inclusief wadi’s om meer vocht vast te houden en – uiteraard! – bomen voor de nodige schaduw. In een groene omgeving zijn minder installaties nodig voor een comfortabel huis in winter én zomer.
👉🏼 Jan Willem van de Groep doet in zijn column een oproep aan opdrachtgevers in de bouw om de markt meer uit te dagen: hoe kun je een comfortabel binnenklimaat zo hoog mogelijk op de R-ladder tot stand brengen?