Foto_3 600
Inschrijving Actieteams CB’23 geopend
1 augustus 2022
floating office GCA powerhouse - foto Plomp
Nominaties voor de Job Dura Prijs 2022 bekendgemaakt
6 september 2022
Foto_3 600
Inschrijving Actieteams CB’23 geopend
1 augustus 2022
floating office GCA powerhouse - foto Plomp
Nominaties voor de Job Dura Prijs 2022 bekendgemaakt
6 september 2022
Innovatiestrook voor circulaire infra officieel geopend

Innovatiestrook voor circulaire infra officieel geopend

Op 7 juli 2022 is de Innovatiestrook A58 Kloosters officieel geopend. Hier komen verschillende innovaties op het gebied van circulaire wegenbouw samen. Een unieke testlocatie voor circulaire innovaties in de infra!


Categorie: Nieuws
Door: redactie, 1 september 2022

De Innovatiestrook is onderdeel van de Proeftuin InnovA58, een locatie bij, op en rondom verzorgingsplaats Kloosters aan de A58 bij Oirschot, waar allerlei duurzame en circulaire innovaties worden getest. Die tests vinden plaats tijdens de verbreding van de A58 tussen Eindhoven en Tilburg en tussen Sint-Annabosch en Galder. Op de Innovatiestrook worden onder andere duurzame wegverharding, verkeersborden en wegmarkeringen getest.

Unieke teststrook in Europa

De in- en uitvoegstroken naar verzorgingsplaats Kloosters zijn dubbel uitgevoerd en wel 1400 meter lang. Het is de enige teststrook in Europa waar regulier verkeer overheen rijdt. Er wordt getest met vier soorten circulaire wegverharding:

  • een deklaag met 80% gerecycled asfalt (Konwé DZOAB)
  • een onder- en tussenlaag asfalt met 100% gerecycled asfalt (KonwéCO2)
  • een fundering van het circulaire GEOWALL-materiaal
  • een fundering van AquaBASE, een combinatie van twee soorten hergebruikte fundering die ook zorgt voor goede waterberging en afbraak van olie op de weg.

Bij de productie van dit asfalt wordt weinig CO2 uitgestoten. Ook de biobased wegmarkering, circulaire lichtmasten met 65 procent organische grondstoffen en circulair wegmeubilair (zoals  verkeersbordpalen, reflectorplanken en komportalen) zorgen voor minder gebruik van primaire grondstoffen. En de voertuigen stootten tijdens het aanlegproces geen CO2 uit, doordat ze elektrisch waren. Tijdens de bouw gingen de aannemers ervoor om de strook zero-emissie aan te leggen – en dat is gelukt!

Meer weten?

InnovA58 is een onderdeel van SmartwayZ.NL, een innovatief mobiliteitsprogramma waarin overheden, bedrijven en kennisinstellingen samen werken aan een vlot, veilig en slim mobiliteitsnetwerk. De Innovatiestrook werd gerealiseerd door een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, VolkerWessels-ondernemingen Gebr. Van Kessel en KWS. Lees meer op www.innova58.nl of bekijk de openingsfilm.