Innovatiestrook voor circulaire infra officieel geopend
1 september 2022
NMD: tweede ronde aanmelding vergoeding voor installatiebranche
7 september 2022

Nominaties voor de Job Dura Prijs 2022 bekendgemaakt

floating office GCA powerhouse - foto Plomp

floating office GCA powerhouse - foto Plomp

Nominaties voor de Job Dura Prijs 2022 bekendgemaakt

De genomineerden voor de Job Dura Prijs 2022 zijn bekendgemaakt. Uit veertig inzendingen zijn vijf projecten geselecteerd die om de prijs dingen: Basisschool Het Epos, BlueCity, Floating Office Rotterdam, Kunstenaarsverblijf Charloisse Lagedijk en Wooncoöperatie W1555. Voor de winnaar liggen een kunstobject van Bruno Ninaber van Eyben en een geldbedrag van € 25.000 klaar. Het thema van deze editie is: ‘Circulariteit’. De prijs wordt op woensdag 19 oktober uitgereikt.


Categorie: Nieuws Nieuwsbrief
Door: redactie, 6 september 2022

De opgave om woningen te bouwen in Rotterdam is immens. Tegelijk moeten bestaande gebouwen verduurzaamd worden. En dat in een wereld waarin bouwmaterialen steeds schaarser en duurder worden. Dat vraagt om een nieuwe manier van bouwen, waaraan alle partijen in de bouwketen hun steentje zullen moeten bijdragen. Van opdrachtgevers tot architecten, van ontwikkelaars tot bouwers en van materiaalleveranciers tot sloopbedrijven; de keten staat voor een gezamenlijke uitdaging. Er moet gewerkt worden aan nieuwe bouwmethodes, ontwikkelprocessen en samenwerkingsconstructies. Naar innovatieve materiaaltoepassingen, flexibele ontwerpen en demontabele constructies. En naar een nieuwe esthetiek die symbool staat voor duurzaam bouwen.

Vooruitstrevend op circulariteit

Met het oog op deze ambitie kijkt organisatie van de Job Dura Prijs 2022 naar projecten die vooruitstrevend zijn op het gebied van circulariteit en duurzaam materiaalgebruik in Rotterdam. De genomineerden leveren een bijdrage aan het verbeteren van de leefkwaliteit van haar inwoners, voor nu én in de toekomst.

De overgebleven vijf projecten worden door de jury nader beoordeeld. Zo wordt onder meer gekeken in hoeverre de projecten toekomstbestendig en repliceerbaar zijn en of ze bijdragen aan de bewustwording over het thema. Ook het innovatieve karakter – in concept of techniek – wordt getoetst. Daarbij wordt ook gekeken of ze een systeemverandering teweeg kunnen brengen. Ten slotte bekijkt de jury de unieke kanten van de samenwerking of het bijzondere ontwikkelingsproces. De door de jury genomineerde instellingen/projecten uit een longlist van ruim 40 projecten zijn:

  • Basisschool Het Epos
  • BlueCity
  • Floating Office Rotterdam
  • Kunstenaarsverblijf Charloisse Lagedijk
  • Wooncoöperatie W1555

De Job Dura Prijs bestaat uit een kunstobject van Bruno Ninaber van Eyben en een geldbedrag van € 25.000. Tevens wordt de Daan Dura Prijs uitgereikt van €7.500. Deze prijs wordt toegekend aan een initiatief in de regio groot Rotterdam dat zich richt op de educatie, training en inzet van jongeren in hun grootstedelijke omgeving.

De jury staat onder leiding van vaste voorzitter Alexandra den Heijer (hoogleraar Publiek Vastgoed TU Delft). De andere juryleden zijn Job van Zomeren (directeur Era Contour en winnaar van de Job Dura Prijs 2020 voor de ontwikkeling van Project Little C), ), Leontien de Waal (Sector Banker Bouw ABN AMRO), Tillmann Klein (hoogleraar Building Product Innovation TU Delft) en Laura Rosen Jacobson (medeoprichter en algemeen directeur Buurman).

Stichting Job Dura Fonds

De prijzen zijn een initiatief van Stichting Job Dura Fonds. Deze stichting is in 1994 opgericht ter gelegenheid van het 140-jarig bestaan van de Dura Bouwgroep (inmiddels Dura Vermeer Groep). Naast de prijs ondersteunt en stimuleert het Job Dura Fonds jaarlijks diverse initiatieven die de bebouwde omgeving van groot Rotterdam duurzaam innoveren en/of helpen opbloeien.

De Job Dura Prijs 2022 en de Daan Dura Prijs worden op woensdag 19 oktober aanstaande om 15.30 uur uitgereikt in Theater Zuidplein te Rotterdam. Geïnteresseerden die de prijsuitreiking willen bijwonen kunnen zich aanmelden via info@jobdurafonds.nl.