Nieuwe tool brengt aanpasbaarheid gebouwen in beeld
9 juni 2022Corporaties en circulariteit: ‘Betrek partijen die ervaring hebben met circulariteit en breder kijken dan het eigen werkveld’
14 juni 2022Installatiebranche versnelt naar een circulaire economie met Witte Vlekkenproject
Installatiebranche versnelt naar een circulaire economie met Witte Vlekkenproject
Productkaarten van installaties zijn in de Nationale Milieudatabase ondervertegenwoordigd. Met het Witte Vlekkenproject wil Stichting NMD de leveranciers en fabrikanten van installaties stimuleren om minstens 100 categorie 1 of 2 productkaarten te ontwikkelen in samenwerking met Techniek Nederland en FME.
Techniek Nederland wil voor de installatiesector aanjager zijn van de overstap naar de circulaire economie en richt zich daarbij op het hergebruik van grondstoffen en materialen. 'We willen het en we moeten het', stelt de ondernemersorganisatie. Enerzijds voelt de sector de maatschappelijke verantwoordelijkheid om duurzaam om te gaan met grondstoffen en materialen, terwijl anderzijds de sector zich bewust is van de sterke afhankelijkheid van de almaar stijgende grondstofprijzen. Ook onderkent Techniek Nederland dat de installatiebranche zich moet voorbereiden op een aanscherping van de MPG naar 0,5. De ondernemersorganisatie roept de vakgenoten op om proactief te anticiperen op een overheid die de bouwregelgeving met betrekking tot duurzaamheid wil aanscherpen en verbreden en die van plan is om vanaf 2023 alle uitvragen op basis van circulariteit op te stellen.
'De circulaire economie is namelijk een uitgelezen kans voor de installatiesector om bij te dragen aan een wereld waarin grondstoffen en materialen herbruikbaar zijn. Het biedt de installatiesector kansen op nieuwe verdienmodellen, waarbij er meerwaarde ontstaat voor het installatiebedrijf, de klant én het klimaat', zo schrijft Doekle Terpstra in de brochure ‘Starten met circulariteit’. 'Kijk voor meer informatie en voorbeelden op onze website', voegt de voorzitter van Techniek Nederland toe aan zijn aansporing aan de installatiebedrijven om circulariteit op te nemen in de bedrijfsvoering.
FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, is vanuit de producenten betrokken bij het project om 100 installatie-productkaarten voor de NMD te ontwikkelen. Ook FME acht het noodzakelijk een circulaire economie te realiseren waarin efficiënter met materialen en energie wordt omgegaan en materiaalkringlopen gesloten zijn.
Informatiebijeenkomst
Inmiddels is het Witte Vlekkenproject Installaties van start met als hoofddoel het vergroten van het aantal productkaarten in de Nationale Milieudatabase. Fabrikanten en leveranciers van bouwwerkinstallaties die hun producten in de Nationale Milieudatabase (NMD) willen opnemen, komen in aanmerking voor een vergoeding van €2.500 voor de ontwikkeling van een Levenscyclusanalyse (LCA) van hun producten.
Op 18 mei werd tijdens de VSK-beurs door Stichting NMD, FME en Techniek Nederland een informatiebijeenkomst over de vergoedingsregeling georganiseerd. Tijdens de bijeenkomst werd de aanmeldingsprocedure voor de installatiesector opengesteld. De start van de procedure werd omlijst met presentaties over de vergoedingsregeling en het nut en noodzaak van de Nationale Milieudatabase en in het bijzonder van de uitbreiding van de database met productkaarten van bouwwerkinstallaties. De LCA’s vormen de grondslag voor de productkaarten van de NMD.
Thomas Wellink, senior-adviseur duurzaam & innovatief bouwen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en lid van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie leidde de bijeenkomst. Hij gaf aan dat een met productkaarten goed gevulde Nationale Milieudatabase een belangrijke voorwaarde is om in 2050 te kunnen werken in een circulaire economie. Het Witte Vlekkenproject draagt in belangrijke mate bij aan de invulling van deze voorwaarde. Aan het einde van zijn presentatie toonde Thomas Wellink een tijdlijn voor de aanvraagprocedure van de vergoeding en daarbij ook de besluitvormingsprocedure.
Meer weten over de productkaarten in de Nationale Milieudatabase, het Witte Vlekkenproject, en hoe je mee kan doen? Bekijk onderstaande webpagina's!
Bronnen: