
Bekijk een rondgang langs circulaire gebouwen in België
18 maart 2025
Bekijk een video over 7 circulaire gebouwen in Nederland
21 maart 2025Routekaart Circulaire Klimaatinstallaties gelanceerd

Routekaart Circulaire Klimaatinstallaties gelanceerd
Met trots is op 20 maart 2025 de voorlopige Routekaart Circulaire Klimaatinstallaties gepubliceerd tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie. Het biedt een duidelijke koers richting 2030 en helpt de sector om de milieu-impact van installaties te verminderen en de afhankelijkheid van kritieke en strategische grondstoffen te verkleinen.
Klimaatinstallaties, zoals systemen voor verwarming, koeling en ventilatie, vormen een essentieel onderdeel van gebouwen, maar hebben ook een aanzienlijke milieu-impact. Zo’n 40% procent van de milieu-impact van een gebouw komt voor rekening van installaties (bron: EIB), waarin klimaatinstallaties een groot aandeel hebben. Daarnaast is het van belang om de weerbaarheid van de sector te vergroten door minder afhankelijk te worden van kritieke en strategische grondstoffen.
Ambitieuze doelen voor 2030
Voor 2030 zijn in het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE) specifieke doelen opgenomen voor klimaatinstallaties. In 2030 moet de milieukostenindicator (MKI) met 25% zijn gereduceerd ten opzichte van 2016, de levensduur van installaties met 50% zijn verlengd, en moeten 100% van de componenten en toestellen hoogwaardig worden hergebruikt of gerecycled. Daarnaast richt de routekaart zich op het versterken van de leveringszekerheid en het verminderen van de afhankelijkheid van kritieke grondstoffen, zoals lithium, koper en palladium, die essentieel zijn voor de installatiebranche.
Narrowing, slowing en closing the loop
Om deze doelen te bereiken kozen de sectoren verschillende handelingsperspectieven. Hierbij volgt de routekaart 3 circulaire strategieën:
- Narrowing the loop (25% reductie MKI): Het verminderen van materiaalgebruik en bijbehorende milieueffecten door het optimaliseren van de product- en systeemontwerpen.
- Slowing the loop (50% levensduur verlenging): Het verlengen van de levensduur van installaties door beter onderhoud, hergebruik van componenten en reparatie, zodat producten en componenten langer meegaan.
- Closing the loop (100% hoogwaardig recycling): Het sluiten van materiaalkringlopen door hoogwaardige recycling en hergebruik van materialen, waardoor waardevolle grondstoffen niet verloren gaan en de afhankelijkheid van nieuwe materialen afneemt.
Een gezamenlijke aanpak binnen de Circulaire Maakindustrie en Bouweconomie
Deze routekaart is ken gezamenlijke inspanning van de Circulaire Maakindustrie (CM) en Circulair Bouweconomie en opgesteld vanuit de productgroep van Circulaire Klimaatinstallaties en bestaat uit:
- Ruben Zonnevijlle, programmamanager DGBC;
- Atze Boerstra, managing director bba binnenmilieu en hoogleraar Building Services Innovation TU Delft;
- Martijn Kerssen, senior business development manager Circulaire Economie bij Oost NL.
De productgroep wordt ondersteund door Thomas Wellink, senior adviseur Duurzaam & Innovatief Bouwen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Oproep aan de sector
De transitie naar circulaire klimaatinstallaties vereist een gezamenlijke inspanning van de gehele keten. Fabrikanten, installateurs, opdrachtgevers en beleidsmakers worden opgeroepen verantwoordelijkheid te nemen om circulaire principes toe te passen in ontwerp, productie, onderhoud en hergebruik. Dit vraagt om innovatie, samenwerking en concrete actie om materialen efficiënter te gebruiken, installaties slimmer te ontwerpen en hoogwaardige recycling en hergebruik te bevorderen. Door nú in beweging te komen, kan de sector bijdragen aan een toekomstbestendige, circulaire maakindustrie en gebouwde omgeving.
👉 Bekijk de voorlopige routekaart door op de cover te klikken. ⤵️