Circulair bouwen
Stikstof als kantelpunt in de versnelling naar duurzame woningbouw
15 februari 2021
Week van de Circulaire Economie
Terugblik: de Week van de Circulaire Economie 2021
22 februari 2021

Op weg naar een circulaire toekomst – verslag webinar Circulair Bouwen

webinar circulair bouwen

Op weg naar een circulaire toekomst - verslag webinar Circulair Bouwen

In de Week van de Circulaire Economie trok het webinar Circulair Bouwen ruim 150 bezoekers, die afkwamen op een interessant en divers programma. Van hout tot beton, van contract tot aftrekpost, veel facetten van de circulaire toekomst (en heden) kwamen aan bod. Duurzaam Gebouwd schreef een verslag.


Categorie: Nieuws
Door: redactie, 16 februari 2021

Het geheel werd aan elkaar geknoopt door moderator Cor van Dijken, zelf dagelijks actief met circulaire vraagstukken (van bedrijventerreinen tot warmtepompen). Irma Thijssen (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, RVO) begon met de diverse opgaven op dit gebied en toonde veel mogelijkheden om in woord en daad ondersteuning te krijgen.

Woningcorporaties

De komende tien jaar worden volgens Thijssen beslissend: halen we de klimaatdoelen of niet? Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de woningcorporaties. Thijssen noemde daarom een recent verschenen rapport, waarin wordt aangegeven hoe woningcorporaties aan de doelstellingen kunnen bijdragen met circulaire renovatie en nieuwbouw (lees ook dit artikel met het filmpje dat Thijssen toonde). Volgens Thijssen ontwikkelen marktpartijen veel concepten en willen ze graag worden uitgedaagd door de opdrachtgevers. Meer samenwerking en de zoektocht naar een circulaire aanpak maken het werk ook weer leuk, hoort zij regelmatig.

De knelpunten uit de Transitieagenda (TA) Circulaire Bouweconomie die tot 2023 daarbij moeten worden aangepakt, zijn:

Verder moet er goed gekeken worden naar het interne draagvlak bij opdrachtgevers, de juiste terminologie en de samenwerkingsvormen. Je kunt je als opdrachtgever ook voegen bij een van de zestien buyer groups (PIANOo). Daarin werken publieke opdrachtgevers samen om met elkaar een duurzame marktvisie en strategie op te zetten.

Houtbouw

Thijssen hield verder een pleidooi voor houtbouw, een snelle bouwmethode met mooie kansen voor opschaling. Er komen echter ook vragen en vooroordelen aan te pas en RVO laat de voor- en nadelen nu onderzoeken. Ondertussen kijkt het ministerie ook naar een verdere aanscherping van de MPG (met ook biobased materialen), en wordt er gewerkt aan het materialenpaspoort. Zie hier zaken die op stapel staan:

Let verder op de MIA-regeling, die nu ook codes bevat voor circulaire woningen en gevels, en op de vele publicaties van RVO en Circulaire Bouweconomie. Er komen waarschijnlijk meer subsidieregelingen, dus houd de website van RVO goed in de gaten, besloot Thijssen.

Lees de rest van het verslag van het webinar op Duurzaam Gebouwd.