circulair bouwen
Meer geïnvesteerd in circulaire economie via MIA/VAMIL
19 augustus 2021
beton 600
Wat is de stand van zaken van het Betonakkoord?
27 augustus 2021
circulair bouwen
Meer geïnvesteerd in circulaire economie via MIA/VAMIL
19 augustus 2021
beton 600
Wat is de stand van zaken van het Betonakkoord?
27 augustus 2021
RVO bezoekt eerste circulaire utiliteitspand in Staphorst
wood 600 600

RVO bezoekt eerste circulaire utiliteitspand in Staphorst

Een van de eerste – volgens de Milieulijst – circulaire utiliteitspanden wordt gebouwd in Staphorst. Het gaat om de realisatie van een bedrijfshal met kantoordeel waarbij meer dan de helft van de bouwmaterialen hergebruikt wordt. De RVO bracht samen met Subvention een bezoek aan het bouwproject om te kijken waar ondernemers in de praktijk tegenaan lopen bij circulair bouwen.


Categorie: Nieuws
Door: redactie, 24 augustus 2021

Dit bericht verscheen eerder op subvention.nl

Voorlopen op het gebied van circulair bouwen

Ondernemers Klaas Mulder en Henk Bloemert bouwen in Staphorst samen een circulaire bedrijfshal met kantoordeel. Voor de bouw kiezen ze waar mogelijk voor de toepassing van circulaire bouwmaterialen. Klaas wil het pand gaan gebruiken voor zijn werk op het gebied van secundair bouwmateriaal. In de sloopwereld weet hij steeds vaker een nieuwe bestemming te vinden voor materiaal dat anders bouwafval wordt. Voorlopers op het gebied van circulaire bouw dus.

Genoeg reden voor de RVO-afdeling MIA en Vamil om een bezoek te brengen aan een van de eerste circulaire utiliteitspanden in Nederland, gebouwd volgens de eisen van de Milieulijst. Ruud Lenderink, subsidieadviseur bij Subvention, begeleidt het subsidietraject en bracht beide partijen bij elkaar om te ondervinden hoe wetgeving en de praktijk op elkaar aansluiten.

De puzzel van secundair bouwmateriaal

Ondernemer en investeerder Klaas Mulder over het gebruik van circulair bouwmateriaal: ‘De staalconstructie komt uit het oude pand van BCC in Utrecht en de verdiepingsvloer is het oude parkeerdek van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam.’

Daarnaast zijn bijvoorbeeld de dakplaten, kozijnen, trappen, kabelgoten en zelfs twee lucht/lucht warmtepompen voor het kantoordeel secundair materiaal. De buitenwand is afkomstig van een koelcel uit Zwolle en zorgt voor een goede isolatie. De RC-waarde (isolatiewaarde) van 6,5 is hoger dan de 4,5 die het Bouwbesluit voorschrijft.

RVO op bezoek voor ervaring uit de praktijk

Janneke Brouwer, adviseur MIA en Vamil bij RVO, stelt de vraag wat de motivatie voor circulair bouwen bij de ondernemers is. ‘We willen het graag goed doen’, antwoordt Klaas. ‘En daarnaast is het ook gewoon leuk!’ Klaas had jarenlang een eigen bouwbedrijf en doet nu veel op het gebied van demontage van gebouwen die anders gesloopt worden.

Mede-investeerder Henk Bloemert geeft aan dat het een interessante puzzel is om de beschikbare bouwmaterialen af te stemmen op het ontwerp en de daadwerkelijke bouw. Daardoor ziet het voorproces inclusief ontwerpen er heel anders uit dan bij totale nieuwbouw.

‘We hebben met tekenaar Hendrik Visscher het ontwerp meerdere malen aangepast op de kozijnen, het zonnescherm en de trappen die we vonden. Daarnaast moet je ook rekening houden met de opslag van de materialen en het afstemmen met de aannemer.’

Beschikbaarheid en info over bouwmaterialen grootste uitdaging circulair bouwen

De algehele conclusie van het bezoek is dat de juiste kennis en de mindset van de bouw- en sloopsector nodig is om een omschakeling naar circulair bouwen te maken. Ook is een belangrijke rol weggelegd voor een database waar je geschikt secundair bouwmateriaal kunt vinden, zoals het Madaster. Het probleem is nu nog vaak dat oudere gebouwen minder geschikt zijn voor hergebruik omdat ze niet demontabel zijn.

De uitdaging ligt bij de beschikbaarheid van secundaire materialen en bijbehorende informatie zoals bouwtekeningen en het verkrijgen van de juiste milieuscore. ‘Zonder netwerk of het inschakelen van hulp is het nog moeilijk om als ondernemer een circulair pand neer te zetten’, geeft Henk aan. ‘Maar in de toekomst wordt dit steeds meer de standaard.’

Financiële ondersteuning van circulair bouwproject

De ondernemers ondervonden goede medewerking vanuit de Gemeente Staphorst voor de vergunningverlening. De gemeente stimuleerde de circulaire ambities door middel van een tegemoetkoming in de legeskosten. Het subsidietraject laten ze volledig over aan Subvention. Subsidieadviseur Ruud Lenderink keek naar het totaalplaatje om de subsidiemogelijkheden te optimaliseren.

MPG beoordeelt bouwmateriaal op twee manieren: hergebruik én herbruikbaarheid

Subsidieadviseur Ruud Lenderink over circulair bouwen: ‘Om in aanmerking te komen voor subsidie voor circulaire panden, moet het gebouw (niet zijnde industrie) een MPG-score (MilieuPrestatie Gebouwen) van maximaal 0,5 hebben.’

De MPG-score geeft de milieubelasting (oftewel schaduwkosten per m2 BVO per jaar) van materialen weer. De hoogte van de MPG-score wordt bepaald op twee manieren:

  • Module A vertelt iets over het in het gebouw toegepaste materiaal (nieuw versus gerecycled).
  • Module D vertelt iets over het hergebruik van materialen na de gebruiksfase van het gebouw.
  • Het pand van Klaas en Henk heeft door de slimme toepassing van materialen een MPG-score van 0,34. Tom Linneman van Linneman Bouw en Advies stelde hiervoor de MPG-berekening op. Wilco Smits van Lois Advies heeft een assessorrol in het vervolg van het beoordelingsproces.

    Meer informatie over hoe de MPG werkt, vind je op de website van de RVO.

    Bekijk de foto's op de website van Subvention

    Bron: Subvention