Grondstof of afval? Rapport brengt knelpunten in kaart
28 juni 2019Concreet aan de slag met circulair bouwen? Deze leidraden bieden uitkomst
4 juli 2019Wim Sturris: ‘Circulaire huizen van hout: het is niet alleen ideologie, het is ook handel’
Wim Sturris: ‘Circulaire huizen van hout: het is niet alleen ideologie, het is ook handel’
VolkerWessels’ dochter De Groot Vroomshoop gaat de productie van houten flexwoningen, zoals de houten Finch Buildings, flink opvoeren. Directeur Wim Sturris hoopt dat er binnen vijftien jaar in Nederland alleen nog maar circulaire woningen worden gemaakt. 'We moeten zorgen dat we op de aarde geen litteken achterlaten.'
Dit interview verscheen eerder op Cobouw.
Het is hout wat de klok slaat in Vroomshoop. Die kant moet het op, zegt Wim Sturris in zijn werkkamer op het bedrijfsterrein van tien hectare in het Twentse Vroomshoop waar de hallen bol staan van FSC-hout. Met die kant op bedoelt de directeur van De Groot Vroomshoop circulaire woningbouw. Geen window dressing, maar echt.
Na de zomer wil de directeur een onafgebroken productie van woonmodules. Elke dag twee. Driehonderd per jaar. Met modules voor scholen en kantoren (deels nog wel beton en staal) erbij worden dat er in totaal 450. Opdrachten zijn er van corporaties Woonwaard uit Alkmaar (40 woningen), voor Wooncompagnie in Monnickendam (21 woningen) en ontwikkelaar BMB (41). Ook zijn er bijna-orders uit Tilburg en Eindhoven. En er is meer in de maak.
'Lijkkisten van beton verkopen beter dan woningen van hout'
De zegen van moederbedrijf VolkerWessels heeft Sturris. 'Toeleverende bedrijven als Westo (Coevorden), De Mors (Rijssen) en De Groot Vroomshoop passen in onze industrialisatieagenda', onderstreepte het bestuur van Nederlands een-na-grootste bouwconcern eerder dit jaar. De Groot Vroomshoop bouwt naast woonmodules ook modules voor scholen, kantoren en verzorgingstehuizen plus scharnierkappen, gevels en schuurtjes (8000 per jaar).
Houten woningen? Wie in baksteenland Nederland heeft daar nu zin in? Iemand in de omgeving van Sturris zei een tijdje geleden: 'Ik denk dat we nog eerder lijkkisten van beton verkopen dan woningen van hout.' De Twentenaar glimlacht. Zo’n uitspraak daagt hem uit.
Sturris schuift een boekje over het project in Monnickendam over de tafel. 'Volgend jaar op deze tijd staat het wooncomplex er.' Gemaakt van hout. 'Het enige bouwmateriaal dat groeit.' CLT (cross laminated timber) om precies te zijn. 'Kruislings op elkaar verlijmd hout, waardoor je licht, oersterk, brandvertragend bouwmateriaal krijgt', staat er te lezen. Sturris bladert naar de illustratie van de gestapelde houten modules. 'Een superding', zegt hij. 'Gaat honderd jaar mee. En als de tijd voor het gebouw gekomen is, kun je het gebouw weer oppakken en ergens anders zetten.'
Lees de rest van het artikel op Cobouw.