Transitieteam Circulaire Bouweconomie - De visie van Helen Visser
‘Verbeteren van kennis en bewustwording is een taak voor alle ketenpartners’
3 mei 2022
Bas van de Griendt
‘Blijf niet eindeloos sleutelen aan de huidige bepalingsmethode’
18 mei 2022
Transitieteam Circulaire Bouweconomie - De visie van Helen Visser
‘Verbeteren van kennis en bewustwording is een taak voor alle ketenpartners’
3 mei 2022
Bas van de Griendt
‘Blijf niet eindeloos sleutelen aan de huidige bepalingsmethode’
18 mei 2022
Circulaire voorbeeldprojecten – Friesland
BIOINSTRUM

Circulaire voorbeeldprojecten - Friesland

Het Podium Duurzame Gebouwen van RVO staat vol met innovatieve circulaire projecten. In Friesland lichten we een zestal projecten uit.


Categorie: Achtergrond Cases
Door: redactie, 12 mei 2022
Podium Duurzame Gebouwen

Dit zijn een aantal voorbeeldprojecten van circulair bouwen op het Podium Duurzame Gebouwen van RVO.

Oosterwolde

  • Biosintrum - Dit kenniscentrum, in een uitzonderlijk duurzaam BREEAM Outstanding gebouw, moet het kloppend hart worden van de biobased economy in Friesland. Bijzonder is bijvoorbeeld de isolatie gemaakt van oude spijkerbroeken.
  • Nieuwbouw kantoor en magazijn ECOstyle - Het kantoor en magazijn van ECOstyle in Oosterwolde hebben een BREEAM outstanding (vijf sterren) certificaat. Bij de materiaalkeuze is aandacht besteed aan cradle-to-cradle en biobased. Dit gebouw is een voorbeeldproject voor het Deltaplan Duurzame Renovatie.

Surhuisterveen

  • Brandweerkazerne Surhuisterveen - De brandweerkazerne van Surhuisterveen is zo circulair en duurzaam mogelijk gebouwd en bovendien remontabel gebouwd. Daarnaast wordt er gebouwd conform een (circulaire) blauwdruk, die afgestemd is op alle typen brandweervoertuigen, waardoor het zeer goed opschaalbaar is. Lees hier meer.

Leeuwarden

  • Swettehûs - Het Swettehûs is een circulair gebouw dat uit minimaal 40% hergebruikt materiaal en 10% biologisch materiaal bestaat. Daarnaast is het gebouw volledig energieneutraal door het gebruik van zonnepanelen, aquathermie en hergebruikte warmte van servers.
  • Circulaire sloop Paleis van Justitie - Twee jaar geleden kocht de gemeente Leeuwarden het Paleis van Justitie voor 1,5 miljoen euro van het Rijksvastgoedbedrijf om er een bioscoop in te laten bouwen. Het oorspronkelijke plan was volledige sloop en nieuwbouw. Na overleg tussen de gemeente, het Rijksvastgoedbedrijf en Pathé is in het kader van de circulaire economie besloten om de constructie opnieuw te gebruiken.
  • ROC Friese Poort Veiligheidsberoepen - ROC De Friese Poort in Leeuwarden is energieneutraal en circulair gebouwd. Met oude ballaststenen, gerecyclede petflessen, vloerhout uit schepen en een gedeeltelijk demontabel skelet.