Drijvend kantoor voorbeeld van klimaatbestendig bouwen in steden
3 februari 2021Hoe wordt houtbouw mainstream? 8 Brabantste corporaties zoeken het uit
11 februari 2021Dankzij circulaire herverwerking krijgen oude dakramen tweede leven
Dankzij circulaire herverwerking krijgen oude dakramen tweede leven
Dakramenfabrikant Velux zamelt oude dakramen in en verwerkt deze tot gerecyclede ramen van hoge kwaliteit. Ook levert het een nieuw dakraam van reclaimed hout, afkomstig van balken en dakplaten uit oude gebouwen.
Door strenger wordende duurzaamheidseisen zijn Velux-dakramen die in de jaren 60 door heel Nederland zijn geplaatst niet energiezuinig genoeg meer. Deze moeten daarom worden vervangen door nieuwe energie-efficiënte dakramen. Aangezien de oude ramen vaak tussen het reguliere sloop- en bouwafval terecht kwamen, is het bedrijf begonnen met het take-back initiatief. Hierbij worden oude dakramen gered van de sloop, zodat de materialen kunnen worden hergebruikt.
De oude dakramen kunnen door de aannemer ingeleverd worden bij bouwmaterialengroothandels bij het ophalen van nieuwe materialen. Deze service is niet alleen duurzaam, maar voor aannemers ook goedkoper dan het regulier afvoeren van sloop- en bouwafval. De dakramen worden vervolgens bij een sociale werkplaats of door ex-gedetineerden gedemonteerd. Hierdoor ontstaan nieuwe grondstofstromen. De belangrijkste grondstofstromen uit dakramen zijn glas, hout, aluminium, kunststoffen. Demontage is eenvoudig door het simpele ontwerp van de dakramen.
100 jaar oud hout
Ook levert Velux een geheel nieuw dakraam gemaakt van reclaimed hout. Het hout is afkomstig van balken en dakplaten uit Nederlandse gebouwen en vakkundig geoogst en geprepareerd. Zo werd 100 jaar oud hout uit Rotterdamse woningen gebruikt voor het produceren van nieuwe dakramen voor sociale huurwoningen van woningcorporatie Woonbedrijf in Eindhoven. De dakramen van reclaimed hout zijn FSC-gecertificeerd als 100% recycled. Velux is daarmee het eerste bedrijf in Europa dat dakramen levert gemaakt van hergebruikte materialen. Inmiddels hebben meer woningbouwcorporaties en landelijke aannemers dit product toegepast in renovatieprojecten of circulaire woonconcepten.
De kwaliteit van de dakramen blijft even hoog. 'Het ontgonnen hout blijkt een goed vochtpercentage te hebben en is daarmee prima geschikt voor hergebruik. Er zit geen verschil in de eigenschappen, kwaliteit of duurzaamheid van dit tuimelvenster, gemaakt van reclaimed hout ten opzichte van een standaard tuimelvenster. Het enige verschil is dat we met het ontgonnen hout 30% nieuwe grondstoffen in de productie kunnen besparen', aldus duurzaamheidsmanager Ronald Bal van Velux Nederland.
CO2-opslag in hout
Door deze circulaire manier van het terughalen en opnieuw verwerken van gebruikte materialen wordt materiaal bespaard én CO2-uitstoot verlaagd. Zeker hout is aantrekkelijk om opnieuw te gebruiken, aangezien de CO2-opslag in het hout van de dakramen met 30 tot 40 jaar verlengd kan worden. Hout en andere biobased materialen hebben daarom zeer goede eigenschappen voor duurzaam (ver)bouwen.
Samenwerking met WWF
De internationale Velux Groep wil in 2030 een 100% CO2-neutraal bedrijf zijn. Lopende initiatieven zijn het inkopen van 100% hernieuwbare elektriciteit en het reduceren van de CO2-uitstoot van haar producten met 50% tegen 2023. Ook is de organisatie een samenwerking aangegaan met het Wereld Natuur Fonds (WWF). Onder het motto ‘Levenslang CO2 Neutraal’ neemt Velux verantwoordelijkheid voor de gehele historische CO2-voetafdruk sinds de oprichting van het bedrijf in 1941. In 2041, het honderdjarig bestaan van het bedrijf, moet het vastleggen van deze uitstoot compleet zijn. Om dit doel te bereiken, investeert de onderneming in bos- en biodiversiteitsprojecten van WWF, die de komende 21 jaar speciaal voor Velux worden ontwikkeld. Hiermee worden wereldwijd natuurlijke bossen en wildlife beschermd en behouden voor zowel de huidige als toekomstige generaties. Door het beschermen en herstellen van bossen wordt in totaal 5,6 miljoen ton aan CO2 vastgelegd.
Duurzaamheid in productie
Ook nieuwe Velux-dakramen van vers gekapt hout worden zo efficiënt mogelijk geproduceerd. Het hout dat voor deze ramen wordt gebruikt is voor 99,6% afkomstig uit bossen met een duurzaamheidslabel. 97% van het houtig afvalmateriaal dat ontstaat bij productie van een standaard dakraam wordt gerecycled of gebruikt voor het opwekken van duurzame energie. Ook wordt 96% van het glasafval in de fabrieken gerecycled, wat mogelijk is door innovaties in het snijden, verwerken en vervoeren van het glas. Hierdoor is het glasafval in de Europese fabrieken met 8% afgenomen. De nieuwe dakramen zelf zijn gebouwd om lang mee te gaan: ze zijn makkelijk te repareren, want de meeste losse onderdelen voor dakramen, gootstukken en montageproducten zijn 25 jaar na aankoop nog steeds verkrijgbaar.
Kijk voor meer informatie op de website van Velux.