Dit is een van de voorbeeldprojecten van circulair bouwen op het Podium Duurzame Gebouwen van RVO.
HoutWerk is een initiatief van Campus Werkspoor BV, en is gerealiseerd in een samenwerking tussen 3T Vastgoed, Evident en Lingotto. Het gebouw is flexibel in te delen en heeft meerdere lagen van elk bijna 4 meter hoog. De draagstructuur van HoutWerk is uitgevoerd in massief hout. De kolommen en balken zijn van gelamineerd hout en de vloeren bestaan uit CLT (cross laminated timber). Alleen de fundering en verdiepingsvloer zijn van beton. De stijfheid en sterkte van het gebouw wordt bevorderd door twee houten kernen die tegelijk trappenhuizen vormen. Houtleverancier Derix leverden bijna 1.000 m3 aan gelamineerd hout: CLT, lariks en vuren. Dit was zoveel mogelijk in hun fabriek voorgemonteerd, zodat het skelet op de bouwplaats eenvoudig en snel gemonteerd kan worden.
Voor de gevel en afwerking is gebruik gemaakt van circulaire materialen door afvalstromen van andere bouwplaatsen te benutten. Zo zijn stalen contourplaten gebruikt als balkon balustrade, in het trappenhuis en als afscherming van de installaties op het dak. Het lattenplafond in de onderdoorgang is een restproduct van de fabricage van houten geveldelen. Daarnaast is HoutWerk door de bouwmethode demontabel en zijn zowel het hout als de andere materialen eenvoudig te hergebruiken na de levensduur.
De klimaatinstallatie is all-electric waarbij de stroom mede wordt opgewekt door zonnepanelen op het dak. Het gebouw is goed geïsoleerd en beschermd tegen zoninval en kent daardoor een laag energieverbruik.
Houten kantoorgebouw HoutWerk in Utrecht
Door sedum op de luifels aan te brengen heeft elke verdieping uitzicht op groen. Ook wordt regenwater geïnfiltreerd en vertraagd afgevoerd waardoor de druk op het gemeentelijk rioolsysteem wordt beperkt. Rondom het gebouw wordt een tuin aangelegd en 40 nieuwe bomen aangeplant. Stenen, de banden en kolken van de oude parkeerplaats en bestrating van een ander project zijn hergebruikt. Ook is gewerkt met een gesloten grondbalans: alle grond die vrijkomt, is hergebruikt.
Dit is een van de voorbeeldprojecten van circulair bouwen op het Podium Duurzame Gebouwen van RVO.