Maren-Kessel 600
Buyer group duurzame wegverhardingen: ‘Met onze inkoopstrategie geven we duidelijkheid aan de markt’
8 december 2021
FDPersoonlijk_Talenten2017 600
‘Houtbouw wordt de norm, en sneller dan je denkt’
16 december 2021

Voorbeeldproject: nieuwbouw en renovatie Koning Willem I College, ‘s-Hertogenbosch

koning-willem-I-1-768x512 600

Voorbeeldproject: nieuwbouw en renovatie Koning Willem I College, 's-Hertogenbosch

Het KW1C was in 2018 toe aan een grootschalige vernieuwing. Het jonge bureau Nieuwe Architecten heeft de tender gewonnen, met een plan voor een nieuw vijf verdiepingen tellend Entreegebouw, dat deels over de bestaande gebouwen heen is gebouwd, met een opvallende houten hoofddraagconstructie. In het gebouw zijn de constructies in het zicht gelaten of op de muren geprojecteerd, zodat de mbo-studenten dit kunnen zien. Het gebouw is genomineerd voor de Nationale Houtbouwprijs 2021.


Categorie: Achtergrond Cases
Door: redactie, 15 december 2021

Dit is een van de voorbeeldprojecten van circulair bouwen op het Podium Duurzame Gebouwen van RVO.

Het was de wens om diverse over de stad verspreide locaties met elkaar te combineren en samen onder te brengen in het gebouw aan de Onderwijsboulevard 3. Hierdoor ontstaan uiteindelijk twee grote campuscomplexen voor het Koning Willem I College, Onderwijsboulevard 3 en de bestaande campus aan de Vlijmenseweg, op loopafstand van elkaar. De eerste fase van deze vernieuwing bestaat uit het maken van het entreegebouw aan het voorplein van de Onderwijsboulevard, het maken van de aansluiting met het bestaande gebouw en het overkappen van de bestaande patio.

Het nieuwe entreegebouw wordt voor het bestaande gebouw gezet. Een overkapping van staal, een houten dak en houten gevelelementen verbinden het oude gebouw met de nieuwbouw. De draagconstructie van de nieuwbouw is helemaal van hout. Dikke houten kolommen vormen samen met de gelamineerde houten liggers de hoofddraagconstructie van het gebouw. Binnen de bestaande structuur kunnen de binnenwanden worden verplaatst zodat de grootte van de verschillende klaslokalen aangepast kunnen worden.

Samen met alle betrokkenen bij het project onderzocht het architectenbureau, Nieuwe Architecten, vooraf de verschillende facetten waarmee rekening moet worden gehouden bij houtbouw. Zo zijn de zijden van de houten kolommen en liggers veel dikker dan normaal, zodat een deel van het hout kan verbranden zonder dat de constructie van het gebouw wordt verzwakt. Dit gebouw wordt een duurzaam visitekaartje naar de Onderwijsboulevard toe. De houten draagconstructie geeft het entreegebouw een krachtig eigen karakter naar zowel de buitenwereld als naar de binnenruimten. Het ontwerp weerspiegelt de ambities van de verdere vernieuwing én verduurzaming van het bestaande complex. Het gebouw wordt het onderkomen van de afdelingen Bouw-Infra, Architectuur & Meubeldesign (BAM) en Vavo.

Meer informatie

Houtbouwprijs

Podium Duurzame Gebouwen: Koning Willem I College

  • Circulaire kenmerken: Houten hoofddraagconstructie, stalen overkapping, houten dak, houten gevelelementen

Dit is een van de voorbeeldprojecten van circulair bouwen op het Podium Duurzame Gebouwen van RVO.