Actielijn materialenpaspoort
Onderzoek materialenpaspoort circulair bouwen
29 januari 2021
circulaire renovatie school De Wijde Wereld
Na circulaire renovatie is Haarlemse basisschool duurzaam én klaar voor de toekomst
2 februari 2021

Nul op de meter: een volledig energieneutraal gemeentehuis

Energieneutraal gemeentehuis Dronten

Nul op de meter: een volledig energieneutraal gemeentehuis

Hoe maak je van een verouderd gemeentehuis een toonaangevend voorbeeld van grootschalige verduurzaming? In Dronten koos de gemeenteraad unaniem voor een grondige renovatie. In samenwerking met de provincie, partijen uit het bedrijfsleven en met behulp van een subsidie uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), werd het gemeentehuis omgebouwd tot een volledig energieneutrale werkplek.


Categorie: Achtergrond
Door: redactie, 1 februari 2021

Dit artikel verscheen eerder op Duurzaam Gebouwd. Deze bewerkte versie verscheen ook op RVO.

Ambities

In december 2018 koos de raad er unaniem voor het gemeentehuis te renoveren. 'Er zijn temperaturen gemeten van boven de 40 graden,' vertelt Geert Gielen, regisseur duurzaamheid van de gemeente: 'Klimatologisch was het pand ontzettend verouderd.'

Toen was al duidelijk dat het gebouw aardgasvrij moest worden, maar in Dronten hadden ze meer ambities: 'Nul op de meter slaat meestal op koelen en verwarmen,' vertelt Pieter van Kruistum, projectmanager van de renovatie. 'Bij ons gaat het over alle energie.'

PowerParking

Met behulp van provinciaal geld en een Europese subsidie kon de parkeerplaats achter het gemeentehuis worden omgetoverd tot PowerParking. Daar kunnen dankzij de vier innovatieve Quattro laadpalen 16 elektrische auto’s tegelijk worden opgeladen.

Dankzij deze uitbreiding van de renovatie kon ook een duurzame en innovatieve batterij geplaatst worden. Daarmee kan het gemeentehuis stroom opslaan als de zonnecollectoren te veel produceren, om die op een later moment te gebruiken. De TU Delft gaat de resultaten van dit experiment in kaart brengen, waarmee de renovatie ook een duurzaamheidsexperiment wordt.

Voorbeeldfunctie

Dronten neemt daarmee een voorbeeldfunctie aan, zowel voor haar inwoners als voor andere gemeenten. 'Stel je voor dat elk gemeentehuis een eigen batterij heeft,' legt Geert uit, 'dan kun je veel problemen oplossen.' Al het nieuwe materiaal dat wordt gebruikt kan eenvoudig gedemonteerd en hergebruikt worden. Oude meubels en materialen uit het gemeentehuis zijn naar maatschappelijke organisaties gegaan, of afgevoerd door maatschappelijk werkgever Impact. 'Circulariteit is financieel heel haalbaar.'

Volgens Geert en Pieter is het belangrijk om met alle partijen doorlopend snel te schakelen. Het resultaat is een renovatie die binnen budget en planning is gebleven en een gemeentehuis vol leefbare werkplekken. Dankzij zonnepanelen, verbeterd klimaatbeheer, isolatie en een grijswaterplan wordt een geschatte CO2-reductie van 138,6 ton bewerkstelligd.

Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft aan de gemeente Dronten subsidie toegekend binnen het kader van de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE++). Hiermee kon een deel van de PowerParking worden gefinancierd. Wilt u ook duurzame energie produceren? Kijk hier naar de mogelijkheden van de SDE++.

Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed

Wilt u als gemeente ook uw vastgoed verduurzamen? Het Kennis- en Innovatieplatform Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed biedt ondersteuning door kennis te delen op het gebied van bijvoorbeeld energiebesparing, subsidies en wet- en regelgeving. Laat u ook inspireren door goede voorbeelden van andere gemeenten. U vindt informatie over het brede spectrum van maatschappelijk vastgoed, van sport en scholen tot onderwijs en cultuur. In het platform hebben onder meer TNO, Kenniscentrum Sport, Ruimte-OK, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hun krachten gebundeld. Vaak kunnen bestaande initiatieven elkaar versterken. De regio-liaisons van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kunnen daar ook aan bijdragen.

Meer informatie