water, sloot, weilanden, wolken, waterschappen
Innovatieve ideeën gezocht voor Waterinnovatieprijs
20 september 2021
In eigen beheer gebouwd houten huis in Amsterdam
Dit zijn de mooiste houten gebouwen van ons land
27 september 2021

Sportclub De Nieuwe Lunet Kleedgebouw

Sportclub De Nieuwe Lunet Kleedgebouw

Sportclub De Nieuwe Lunet Kleedgebouw

Kleedgebouw De Nieuwe Lunet op sportpark Utrecht Lunetten is all-electric, energieneutraal en er wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van materialen uit bestaande bouw, zoals ClickBricks en spijkerbroek-isolatie.


Door: redactie, 21 september 2021

Dit is een van de voorbeeldprojecten van circulair bouwen op het Podium Duurzame Gebouwen van RVO.

Omschrijving

Het bestaande kleedgebouw voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Een bezoek van koning Willem-Alexander en burgemeester Van Zanen enkele jaren geleden aan het complex aan de Lunettenbaan heeft het uiteindelijke zetje gegeven tot de nieuwbouw. Er werd ingezet op nieuwbouw, maar dan wel gericht op het gebruik en hergebruik van materialen. Het bouwplan werd gebombardeerd tot een proef met circulair bouwen.

Circulaire gevel

De gemeente Utrecht had hoge ambities: het gebouw moest gasloos, energieneutraal en circulair zijn. De gemeente heeft uitgebreid nagedacht over materiaalgebruik en circulaire innovaties van de gebouwschil. Dit gebeurde in een projectteam met leverancier Aberson, bouwer Van Zoelen, agNOVA architecten, Lomans Amersfoort en De Groene Jongens.

ClickBricks

Bij de gevel is gebruik gemaakt van ClickBricks, gebakken stenen die niet worden gemetseld maar worden vastgeklikt. Het is een remontabel droogstapelsysteem en er wordt dus geen mortel gebruikt. De bakstenen hebben een retourgarantie en zijn over 50 jaar weer te demonteren en opnieuw te gebruiken. Het gebouw is gasloos en energieneutraal. Dat was nog een hele opgave, want op een zaterdag douchen hier gemiddeld zo'n 650 sporters. Hiervoor zijn zonnepanelen en zonneboilers gemonteerd. De Nieuwe Lunet haalt een gemiddelde GPR-score van 9,0.

Overzicht van circulaire bijzonderheden:

  • De buitengevel is gemaakt van ClickBricks.
  • De spouwmuren zijn geïsoleerd met 5000 gebruikte spijkerbroeken.
  • De kledinghaken komen uit gebruikte sprinters van de Nederlandse Spoorwegen.
  • De binnendeuren, balken en bankjes in de kleedkamers komen uit een psychiatrische inrichting in Rosmalen.
  • Het regenwater wordt opnieuw geïnfiltreerd in de bodem.
  • Het beton is zo circulair mogelijk.
  • In de spouwmuren naast de hoofdingang zitten vleermuiskasten.

KNVB-richtlijnen

De tien kleedkamers voldoen aan de nieuwste KNVB-richtlijnen: zo is 50 procent van de kleedkamers ingericht voor selectieteams en wordt voldaan aan nieuwe normen voor de jongste spelers. Het gebouw op de begane grond is geschikt voor rolstoelsporters. De kleedruimtes worden jaarrond gebruikt door Voetbal Vereniging Utrecht Ardahanspor met acht teams en door grote broer DVSU met vijftig teams. In het voor- en najaar kunnen leerlingen van de middelbare school De Passie Utrecht er terecht.

Partijen

Opdrachtgever: gemeente Utrecht

Huurders: DVSU, Ardahanspoor, De Passie

Projectteam: leverancier Aberson, bouwer Van Zoelen, agNOVA architecten, Lomans Amersfoort en De Groene Jongens

Bouwjaar: 2019

Podium Duurzame Gebouwen: De Nieuwe Lunet

  • Bouwjaar: 2019
  • Circulaire kenmerken: Circulaire buitengevel, spouwmuren, kledinghaken, binnendeuren, banken, balkjes en beton

Dit is een van de voorbeeldprojecten van circulair bouwen op het Podium Duurzame Gebouwen van RVO.