In 2020 heeft het Transitieteam Circulaire Bouweconomie voormalig minister Ollongren van BZK geadviseerd te onderzoeken of een materialenpaspoort kan bijdragen aan een versnelling van de circulaire bouweconomie. In 2021 hebben Communication Concert en Copper8 in opdracht van én in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) dit onderzoek uitgevoerd.
De dagelijkse praktijk in de bouwketen, praktijkproeven en de informatiebehoefte van verschillende marktpartijen vormden de basis voor het onderzoek. Vier cruciale vragen om te beantwoorden waren:
Het onderzoek bevat drie sporen: actieonderzoek, deskresearch en een juridische verkenning. Deze sporen zijn in samenhang uitgevoerd. Parallel hieraan is in samenwerking met Copper8 de grond- weg- en waterbouw (GWW) als keten onderzocht.
Eind 2021 is onderstaand eindrapport inclusief bijlagen aangeboden aan de ministeries van BZK en IenW. Dit zijn de belangrijkste aanbevelingen uit het onderzoek:
Bekijk hieronder het eindrapport inclusief bijlagen.
Het materialenpaspoort kan een oplossing bieden voor het gebrek aan informatie over secundaire materialen. Maar het is nog maar een concept. Wat is nodig om het ook in de praktijk te laten werken?
In de Circulair Bouwen podcast geven vaste gasten Marjet Rutten en Vincent Gruis en columnist Jan Willem van de Groep hun visie op het materialenpaspoort. Ook Niels Ruijter, directeur van de Nederlandse Vereniging Toeleverende Bouwmaterialenindustrie en lid van het Transitieteam circulaire bouweconomie, schuift aan. Verder gaan we op bezoek bij woningcorporatie Ymere.