Bronnen: Businessmodellen
Hieronder vindt u verwijzingen naar bronnen over topic: Businessmodellen. Zowel naar verhalen op deze site als naar externe bronnen.
Gebruik de filters om uw keuze te verfijnen.
- Meer informatie +
Er zijn drie belangrijke businessmodellen in een circulaire keten:
- Product-dienstcombinaties: Producten worden niet meer verkocht, maar aangeboden als dienst.
- Koop-terugkoop: Gekozen kan worden voor een constructie waarbij het product wel wordt verkocht, maar waarbij gelijktijdig een afspraak wordt gemaakt over de terugkoop ervan na gebruik. Dit zorgt ervoor dat de producent nadenkt over onderhoud, demontabiliteit en restwaarde van zijn product;
- Koop-doorverkoop: Een variatie op het koop-terugkoopmodel waarbij niet de producent zijn product terugkoopt bij de 'end-of-life', maar waarbij afspraken worden gemaakt met een derde partij voor de verkoop, soms met gegarandeerde restwaarde.
(Bron: Framework Circulair Bouwen, CB'23)
34 bronnen gevonden
Circulair Bouwen Podcast #13 – Circulariteit financieren: wat zijn gebruikte materialen waard?
Wat is nodig om de waarde van secundaire materialen beter te kunnen bepalen? En welke andere financiële prikkels zijn denkbaar om hergebruik te stimuleren? We bezoeken HoutWerk, een volledig uit hout opgebouwd pand op Campus Werkspoor in Utrecht.
Gereedschapskist Circulaire Economie – Beleidsmaatregelen voor een wereld zonder afval
Overzicht van mogelijkheden om het circulaire economie-beleid te intensiveren. Een set van 25 beleidsmaatregelen die gerangschikt zijn op de bekende R-ladder.
Circulair bouwen in de praktijk
Een publicatie met regionale voorbeeldprojecten van circulaire bouw en demontage in Utrecht met de opgedane inzichten en aanbevelingen van de voortrekkers.
Demontage Tijdelijke Rechtbank Amsterdam – met timelapse
De tijdelijke rechtbank in Amsterdam is gedemonteerd en klaar voor herbouw in Enschede. Inclusief interviews met de betrokkenen en een timelapse van de demontage.
Normering financiële waardebepaling
Het doel van het onderzoek was het ontwikkelen van een door de markt en overheid gedragen centrale bepalingsmethode voor financiële restwaarde van industrieel vervaardigde producten.
‘Schreeuw het van de daken dat je circulair aan het delven bent’
Wat doe je met materialen die vrijkomen na de sloop van een betonkolos van negen verdiepingen? Voor die vraag zag procesmanager Maik Knuiman zich geplaatst toen de Provincie Gelderland besloot haar oude provinciekantoor circulair te laten demonteren.
Circulaire bruggen en viaducten: van open leeromgeving tot buyer group
De buyer group Circulaire bruggen en viaducten biedt overheden een veilige plek om belangeloos te sparren over uitdagingen bij circulaire inkoop. Maurice van Rooijen vertelt hoe deze buyer group er kwam en waarom samenwerken zo belangrijk is.
Circulair Bouwen Podcast #8 – Helpt fiscale vergroening ons op weg naar een circulaire bouweconomie?
Zorgt het draaien aan fiscale knoppen voor de transformatie naar een circulaire bouweconomie? Zoals het verhogen van milieuheffingen, een verlaging van de belasting op arbeid en het invoeren van een heffing op primaire grondstoffen.