5 februari 2025

Apeldoorn stimuleert hergebruik van materialen met circulaire werf

Wat doe je met circulaire materialen, afkomstig uit de infrastructuur, die niet direct in een volgend project kunnen worden hergebruikt? De gemeente Apeldoorn werkt naast twee conventionele werven met een circulaire werf: een extra locatie waar ook hergebruikte materialen liggen. Klaas Venhoek en Sonja Dijkman-Elskamp over hoe het koppelen van materialen in zijn werk gaat, en welke uitdagingen ze tegenkomen.
3 februari 2025

Circulaire routekaart voor installaties in de maak

De productgroep Circulaire Klimaatinstallaties bereidt een routekaart voor om te komen tot een 25 procent lagere MKI-score voor klimaatsystemen in 2030. Waarom is dit zo belangrijk en welke problemen moeten getackeld worden? Ruben Zonnevijlle, Atze Boerstra en Martijn Kerssen lichten toe. ‘Bewustwording is het belangrijkste.’
8 januari 2025

Hoe project Nieuw Zwanenburg bijdraagt aan duurzamere infrastructuur

Tien hectare landbouwgrond met hennep, zonnekroon en olifantsgras. Van buitenaf lijkt de hoeve ‘Nieuw Zwanenburg’ bij Oirschot misschien een traditionele boerderij, maar niets is minder waar. Hier ontwikkelen ontwerpers, overheden, onderwijsinstellingen en ondernemers oplossingen voor een duurzamere GWW.
4 december 2024

Liggers oogsten en hergebruiken

Van oogst en transport tot aan modificatie, opslag en herplaatsing: Rijkswaterstaat, provincie Noord-Holland en verschillende marktpartijen werken samen om 330 liggers te hergebruiken, die worden geoogst uit verschillende viaducten over de A9. Wat zijn de lessen uit de praktijk?
30 oktober 2024

‘Beleid circulair bouwen vraagt bredere aanpak’

Alle denkbare circulariteitsstrategieën zijn in samenhang nodig om de doelstellingen voor de circulaire bouweconomie te halen. Van vraagvermindering en levensduurverlenging tot recycling en het gebruik van biobased materialen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.
9 oktober 2024

Hoe kun je staal het beste duurzaam conserveren?

Door het staal in onze infrastructuur te conserveren, kan het tot wel honderd jaar meegaan. Hoe kies je voor de meest duurzame optie, die ook nog eens het beste past bij het kunstwerk? Hier helpt de handreiking Duurzaamheid Staalconservering van Rijkswaterstaat.