Nieuws

  • Laetitia Nossek, Transitieteam Circulaire Bouweconomie
    Even voorstellen: Jasper van den Munckhof, Laetitia Nossek en Gerrolt Ooijman
    Het nieuwe Transitieteam is volop aan de slag. In een serie korte video-interviews stellen de leden zich voor. Deel 2 met Jasper van den Munckhof (Building Balance), Laetitia Nossek (DGBC) en Gerrolt Ooijman (Wonion).
  • Even voorstellen: nieuwe leden Transitieteam
    Even voorstellen: Edwin Zoontjes, Thijs Huismans en Olaf Oosting
    Het nieuwe Transitieteam is volop aan de slag. In een serie korte video-interviews stellen de leden zich voor. Deel 1 met Edwin Zoontjes (VERAS), Thijs Huismans (Koninklijke Heijmans) en Olaf Oosting (Valstar Simonis).
  • TVVL magazine over circulaire installaties
    ‘Milieubelasting van installaties is steeds grotere uitdaging’
    Twee prominente leden van het Transitieteam, Vincent Gruis en Olaf Oosting, komen in het TVVL magazine van oktober 2024 uitgebreid aan het woord over de circulariteit van installaties.
  • Energiehuis winnaar Houtbouwprijs 2024
    Energiehuis is het beste houten gebouw van 2024
    Het Energiehuis van Deltawind in Oude-Tonge is tot overall winnaar gekozen van de Nationale Houtbouwprijs 2024. Kinderopvanglocatie Kleine Maatjes in Wierden won de publieksprijs. Daarnaast deelde de vakjury nog vier prijzen uit.
  • Cover digitaal magazine
    Nieuw digitaal magazine over de toekomst van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie
    In het digitale magazine Van kopgroep naar peloton wordt het nieuwe Transitieteam Circulaire Bouweconomie voorgesteld. Welke adviezen kregen zij mee van hun voorgangers?
  • Houten leuningconstructie brug
    Vraag de SPUK Klimaatneutrale en circulaire infrastructuur aan!
    In juli 2024 is de Specifieke Uitkering klimaatneutrale en circulaire infrastructuur (SPUK KCI) opengesteld. Op dit moment is in iedere categorie van de SPUK KCI nog budget beschikbaar. Aanvragen kunnen tot uiterlijk 20 december 2024 ingediend worden.
  • Werkconferentie Circulair bouwen aan morgen 2024
    Werkconferentie ‘Circulair bouwen aan morgen’ op 12 december
    De fase van opschaling van circulair bouwen is aangebroken. Donderdag 12 december organiseren het Transitieteam Circulaire Bouweconomie, Cirkelstad, Building Balance en Agenda Stad een werkconferentie om het programma voor 2025 te bepalen.
  • Mona Keijzer Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
    Open brief aan minister Keijzer om aanscherping MPG door te zetten
    De eerder aangekondigde aanscherping van de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) wordt door minister Mona Keijzer opnieuw gewogen. Dit kan leiden tot het terugdraaien van de aanscherping. Een deel van de bouwsector bestrijdt dat voorgenomen besluit in een open brief.
  • Bouwen met de boer
    VPRO Tegenlicht over boeren en bouwers die met biobased materialen werken
    In de documentaire ‘Bouwen met de boer’ volgt VPRO Tegenlicht verschillende pioniers die met natuurlijke materialen aan de slag zijn, zoals hennep en mammoetgras.
  • Transitieteam Circulaire Bouweconomie, september 2024.
    Vernieuwd Transitieteam van start
    Het Transitieteam Circulaire Bouweconomie is in een nieuwe samenstelling begonnen aan de opschaling van de initiatieven voor circulair bouwen. Daarmee bouwt het voort op de resultaten van het vorige Transitieteam dat de basis voor de circulaire bouweconomie heeft helpen leggen.
  • Vincent Gruis
    Versnellingsadvies circulaire bouweconomie aangeboden aan kabinet
    Vincent Gruis heeft als voorzitter van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie het versnellingsadvies over de doorontwikkeling van de circulaire bouweconomie aangeboden aan het kabinet.
  • Houten gebouw
    Buildsight ontwikkelt de Nationale monitor biobased bouwen
    Marktonderzoeksbureau Buildsight ontwikkelt een monitor om de toepassing van biobased producten in de bouw te meten. In 2030 moet 30% van het materiaalgebruik in de bouw biobased zijn. Dat doel is vastgelegd in de Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB).
  • Bert Krikke (cirkelstad), Email van Sambeek (Building Balance) en Merel Stolke (Communitymanager)
    Building Balance en Cirkelstad bundelen krachten voor versnelling naar een circulaire bouwsector
    Building Balance en Cirkelstad gaan samenwerken. Beide organisaties hebben als doel de bouwsector te transformeren naar een circulaire keten met minder afval, een lagere klimaatimpact en gebruik van natuurlijke grondstoffen. Door hun expertise en krachten te bundelen, zetten ze een belangrijke stap richting een duurzame en toekomstbestendige bouwsector.
  • Vlag Oekraine
    Subsidieprogramma Ukraine Partnership Facility (UPF) open vanaf 30 oktober
    Ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen met een Oekraïense organisatie werken aan wederopbouw in Oekraïne, kunnen een beroep doen op het subsidieprogramma Ukraine Partnership Facility.
  • BK Launch Awards
    Aanmelden tot 15 september voor de BK-Launch Entrepreneurship Awards
    BK-Launch is op zoek naar jonge ondernemers in de gebouwde omgeving. Op donderdag 14 november worden drie innovatieve start- of scale-ups beloond met prijzen om hun ondernemersreis een boost te geven. Aanmelden voor de derde editie van de BK-Launch Entrepreneurship Awards kan tot 15 september.
  • Logo Lente Akkoord
    Ruimtelijke kaders gemeentes niet klaar voor biobased bouwen
    Zitten de huidige ruimtelijke kaders het opschalen van biobased bouwen in de weg? Gemeentes Amsterdam, Enschede en Zwolle liepen al tegen de nodige obstakels aan. In drie interviews blikken de gemeentes terug en vooruit. Met de nodige tips en handvatten als resultaat.
  • Logo van Smart Circulair Bouw Ontwerp Challenge
    SMARTCirculair zoekt ontwerpopdrachten circulaire bouw voor studententeams
    Organisaties kunnen weer een ontwerpopgave voor een gebouw, infraproject of gebiedsontwikkeling indienen bij SMARTCirculair. Studententeams gaan daarmee in een challenge op een creatieve manier aan de slag, wat kan leiden tot verfrissende productconcepten.
  • Signing the Manifesto
    Transitieteam ondertekent manifest over hoogwaardig hergebruik
    Voorzitter Vincent Gruis heeft namens het Transitieteam Circulaire Bouweconomie het Manifest “Samen werken aan exponentiële groei van hoogwaardig hergebruik in de bouw!” ondertekend. Het manifest is een initiatief van DigiC en roept op te streven naar minimaal 15% hoogwaardig hergebruik van bouw- en sloopafval in Nederlandse bouwprojecten binnen zes jaar.
  • Biobased materialen zoals vlas, hennep en hout
    Doe mee met de jaarlijkse Biobased thermometer!
    Biobased is hot and happening! Maar hoe hot precies? En waar gebeurt het? Om antwoord te krijgen op deze en vele andere vragen, prikt Building Balance jaarlijks de Biobased thermometer in de B&U en GWW-sector.
  • Juridische handvatten om bedrijventerreinen en infra meer circulair te maken
    Bedrijventerreinen zijn dé plekken waar grondstoffen worden verwerkt, gebruikt, en waar ze hergebruikt kunnen worden. Infra is van groot belang voor bereikbaarheid en leefbaarheid, maar ook erg belastend voor het milieu. Er is voor beide thema’s veel winst te behalen op het gebied van circulariteit.
  • Met de herbruikbaarheidsscan kun je de hergebruikpotentie van onderdelen uit bestaande kunstwerken onderzoeken en vastleggen.
    Scan als startpunt van hergebruik van kunstwerken
    Van houten fietsbruggen tot betonnen viaducten: met de herbruikbaarheidsscan kun je de hergebruikpotentie van onderdelen uit bestaande kunstwerken onderzoeken en vastleggen. Wouter van den Berg van Nebest en Matthijs Griffioen van de gemeente Amsterdam vertellen wat de scan oplevert.
  • Logo van Smart Circulair Bouw Ontwerp Challenge
    Technova studenten winnen SMARTCirculair met plan voor optoppen flats
    Het winnende project van het Technova College richt zich op het optoppen van zes bestaande flatgebouwen in Ede met twee lagen moderne, energiezuinige appartementen. Het ontwerp maakt gebruik van herbruikbare materialen en modulaire bouwtechnieken, wat niet alleen de ecologische voetafdruk vermindert, maar ook de kosten en bouwtijd optimaliseert.
  • Forse groei milieu-investeringen in circulaire en duurzame gebouwen
    Bedrijven hebben in 2023 meer geïnvesteerd in innovatieve milieuvriendelijke technieken en bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor belastingvoordeel. Duurzame en circulaire investeringen in de gebouwde omgeving zijn het meest in trek.
  • Lexicon Circulaire Bouw 3.0
    Vertaling én webtool maken leidraad ‘circulair ontwerpen’ nog breder toegankelijk!
    De Nederlandse leidraad Circulair Ontwerpen 2.0 van Platform CB’23 is in het Engels vertaald. Daarnaast wordt de leidraad ontsloten via een toegankelijke webtool die beter aansluit bij de belevingswereld van visueel ingestelde ontwerpers.
  • Circulair Bouwen Podcast #16 - Hoe ziet de circulaire toekomst van de bouw eruit?
    De circulair bouwen podcast #19 – Wilt u meer of minder airco’s?
    In De Circulair Bouwen Podcast van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie onderzoeken de podcastmakers hoe circulair bouwen kan bijdragen aan de grote opgaven in de bouwsector. In aflevering #19: Hoe verminderen we het gebruik van airco's?
  • Op zoek naar de beste circulaire oeverbescherming
    In ons waterrijke land liggen duizenden kilometers aan oeverbescherming. Nu bevat dat vaak hardhout, kunststof of staal. Kan het ook van natuurlijk materiaal én circulair? Op een testlocatie in het Gelderse Hellouw testen twee aanbieders hun product: wilg en biocomposiet.
  • Meer hergebruik mogelijk maken met de Herbruikbaarheidsscan. Volg nu de gratis e-learning!
    Hoe bepaal je welke onderdelen van bijvoorbeeld een brug of viaduct herbruikbaar zijn? Hiervoor is de Herbruikbaarheidsscan ontwikkeld door Nebest en Rijkswaterstaat.
  • Snoeiafval van natuurorganisaties verwerkt tot isolatiemateriaal
    Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten laten houtsnippers, gemaaid riet en gras verwerken tot circulaire isolatieplaten.
  • De circulair bouwen podcast - #14: Bouwvergunningen bij gebruikte materialen
    De circulair bouwen podcast #18 – Hoe krijgen we installaties sneller circulair?
    Hoe circulair bouwen kan bijdragen aan de grote opgaven in de bouwsector. In aflevering #18: Hoe krijgen we installaties sneller circulair?
  • Aanbiedingsbrief ontwerpbesluit grenswaarde voor milieuprestatie van bouwwerken
    Aanscherping en uitbreiding Milieuprestatie-eisen voor gebouwen
    Minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties scherpt de milieuprestatie-eisen (MPG) voor woningen en kantoren aan om de verduurzaming van de bouwsector te versnellen. Deze eisen worden nu ook uitgebreid naar andere gebouwfuncties, waaronder onderwijs, industrie en winkels.
  • De circulair bouwen podcast - #14: Bouwvergunningen bij gebruikte materialen
    De circulair bouwen podcast #17 – Manifest voor systeemverandering: échte prijzen en CO2-budgetten
    Nederland moet een flinke tand bijzetten om in 2050 volledig circulair te zijn. In 2030 moeten we zelfs al 50 procent onderweg zijn. Hoe ziet die toekomst eruit? Welke ambitieuze scenario’s zijn er en wat betekenen deze ambities voor de infrastructuur? Hoe komen we daar en welke maatregelen moeten we hiervoor nemen?
  • Rijkswaterstaat en provincie Gelderland starten pilotprogramma met ‘Asphalt Recycling Train’
    Rijkswaterstaat en de provincie Gelderland starten met het pilotprogramma ‘Asphalt Recycling Train’(ART) om deze beschikbaar te maken voor de hele sector. De eerste proef ging van start op de N315 bij Ruurlo. Komende maanden worden er ook in andere delen van het land pilots met de ART uitgevoerd.
  • Co2-arm beton wordt standaard voor grote vastgoedontwikkelaars en bouwers
    Vastgoedontwikkelaars BPD, Achmea Real Estate, Synchroon en het Rijksvastgoedbedrijf en bouwers Dura Vermeer, BAM, Heijmans en de TBI-ondernemingen gaan in de toekomst uitsluitend nog bouwen met CO2-arm beton.
  • Minister zet in op versnellen verduurzaming infra
    In 2050 moet de infrasector klimaatneutraal en circulair zijn en daarvoor is nog flink wat inspanning nodig. Voor de infra worden twee grote maatregelen voor snellere verduurzaming aangekondigd.
  • 9 miljoen voor duurzame infra projecten gemeenten en provincies
    Vanaf 1 juli kunnen aanvragen worden ingediend voor de Specifieke Uitkering Klimaatneutrale en circulaire infrastructuurprojecten (SPUK KCI). De SPUK KCI is door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opgezet om gemeenten en provincies te stimuleren binnen GWW-projecten maatregelen toe te passen die CO2-uitstoot verminderen en een circulaire economie bevorderen
  • Steven van Eijck
    Steven van Eijck benoemd tot Speciaal Regeringsvertegenwoordiger Circulaire Economie
    Steven van Eijck krijgt als Speciaal Regeringsvertegenwoordiger Circulaire Economie de opdracht de transitie aan te jagen en als liaison te fungeren tussen de overheid, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.
  • Lexicon Circulaire Bouw 3.0
    Nieuwe versie Lexicon circulair bouwen
    Platform CB’23 heeft een derde – en laatste - versie van het Lexicon gepubliceerd die duidelijkheid biedt over de betekenis van ruim 150 verschillende termen in de circulaire bouw.
  • Zo werkt de Routekaart verduurzamen vastgoed in de praktijk
    De Routekaart verduurzamen is de leidraad voor alle ingrepen in het vastgoed van de rijksoverheid. Wat dat inhoudt laat een praktijkvoorbeeld uit Assen zien.
  • Circulaire sociale huurwoningen
    Resultaten van 7 circulaire sociale huurwoningen
    Woningcorporatie ‘De Woonplaats’ heeft in Enschede 7 circulaire eengezinswoningen gebouwd. De woningen zijn grotendeels gemaakt van herbruikbaar en biobased materiaal en zijn energiezuinig. In totaal is er 93 ton CO2-uitstoot vermeden.
  • Koplopers duurzame wegverharding inspireren collega’s tijdens Koploperparade
    Tientallen mensen kwamen 28 maart 2024 naar het LEF Future Center op uitnodiging van Rijkswaterstaat voor een speciaal feestje: de Koploperparade. Aannemers en projectleiders die ervaring hebben opgedaan met de ‘koploperaanpak duurzame wegverharding’, kregen tijdens het evenement een podium om geleerde lessen te delen en collega's uit de sector te inspireren met een duurzame aanpak.
  • Informatiebijeenkomst KIA CE-subsidie voor circulaire producten
    Subsidieregeling voor circulaire projecten geopend
    Het ministerie van I&W stelt 20 miljoen euro beschikbaar binnen de subsidieregeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+). De regeling is geopend van 22 april tot 1 november 2024 voor initiatieven die bijdragen aan een circulaire economie.
  • Minister wil aanpassing milieu-indicatoren in MPG-berekening
    De norm voor de milieuprestatie van gebouwen (MPG) wordt strenger. Bij die aanscherping komen ook meer milieu-indicatoren die bepalen hoe milieubelastend een gebouw is. Dat zei Minister Hugo de Jonge tijdens een commissiedebat met Tweede Kamerleden.
  • Manifest Circulaire Bouweconomie 2050 roept op tot systeemveranderingen
    Het Manifest Circulaire Bouweconomie 2050 is vandaag overhandigd aan Vivianne Heijnen, demissionair staatssecretaris van IenW door Vincent Gruis, voorzitter van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie. Iedereen wordt uitgenodigd het Manifest te ondersteunen.
  • Bouwen binnen planetaire grenzen
    CO2-impact van de bouw: het transitieteam brengt advies uit!
    De urgentie om te werken aan korte-termijn CO2-reductie, en daarmee de ambitieuze klimaatdoelen te helpen realiseren en ‘Paris Proof’ te worden, is enorm. Het Transitieteam ziet dat er veel mogelijkheden zijn om op korte termijn maatregelen in de bouw te nemen. Denk aan onder meer levensduurverlenging van bestaande gebouwen en infrastructuur, het versterken van de inzet op duurzaam inkopen en het investeren in de verduurzaming van de Nederlandse bouwmaterialenindustrie.
  • Circular Buildings Coalition selecteert 10 ‘Blue print’-projecten voor WCEF2024
    De Circular Buildings Coalition ontving 57 inzendingen voor de open oproep voor ‘Blue print’-projecten. Daaruit zijn 10 initiatieven geselecteerd om deel te nemen aan de eerste fase van het programma.
  • Factsheet biedt inzicht in detaillering en onderhoud van houten bruggen
    Om meer inzicht te geven in de technische aspecten van het onderhoud en de detaillering van houten bruggen is een factsheet gemaakt.
  • Handboek ‘Woningbouw in hout’ helpt corporaties met duurzaam en biobased bouwen
    Martin van Rijn, voorzitter van Aedes, heeft op 26 februari het nieuwe Handboek ‘Woningbouw in hout’ ontvangen van Karo van Dongen, namens de Brabantse Houtbouw Lente corporaties. Houtbouw biedt kansen voor sociale woningbouw omdat het duurzaam, biobased en gezond is.
  • Monitor in de maak voor gebruik biobased bouwmaterialen
    Hoeveel biobased materialen worden er gebruikt in de bouw? Wat is de groeipotentie? En hoe monitor je dat? Die vragen staan centraal in het rapport ‘Verkenning Monitoring Biobased Materialen in de Woningnieuwbouw’.
  • Gevelbranche en overheid tekenen samen akkoord Circulaire Geveleconomie
    Materiaal dat ooit een raam, kozijn, deur of een vliesgevel was, wordt in een nieuw gebouw, zo mogelijk, weer een onderdeel van een gevel. Met het ondertekenen van het akkoord Circulaire Geveleconomie op 1 februari 2024 zijn de afspraken rondom dit proces door de betrokken brancheorganisaties en overheid vastgelegd.
  • Inkopen met MKI in de GWW
    Evaluatie ‘Inkopen met MKI in de GWW’
    De Milieukostenindicator (MKI) wordt inmiddels ruim tien jaar toegepast bij inkoopprocessen in de GWW. Hoe effectief is de MKI als instrument om te sturen op de doelen en ambities op gebied van klimaatneutrale en circulaire infra (KCI)?<
  • Start internetconsultatie aanscherping MPG
    De Nederlandse overheid heeft de internetconsultatie gestart rond het aanscherpen en uitbreiden van milieuprestatie-eisen voor gebouwen.
  • Infra-evenementen tijdens Week van de Circulaire Economie
    Tijdens de Week van de Circulaire Economie. Duurzame infra realiseren we alleen met de hele sector samen. Ben jij betrokken bij de infrastructuur? Denk dan mee Tijdens deze twee afzonderlijke evenementen op 12 en 14 maart a.s.!
  • Inbo lanceert brochure ‘Vuistregels voor houtbouw’
    Architecten- en adviesbureau Inbo publiceert een gratis te downloaden brochure ‘Vuistregels voor houtbouw voor meerlaagse woningbouw’. Drie jaar geleden was hun ‘Handleiding CLT’ een groot succes.
  • ondertekenen deal circulair slopen NH
    37 partijen ondertekenen deal over circulair slopen van gebouwen
    37 partijen in Noord-Holland gaan de circulariteit in de bouwsector verbeteren. Zij ondertekenen de Circulaire Deal Secundaire Bouwmaterialen Noord-Holland Noord, een initiatief van de provincie Noord-Holland en Circulair Westfriesland.
  • Logo digitaal paspoort cb23
    Paspoortstarter: hulpmiddel bij paspoorten voor de bouw
    Met deze praktische tool stel je op basis van een aantal vragen de basis vast voor een materialenpaspoort. De shortlist geeft aan welke informatie je moet verzamelen.
  • woningen van Rabo SmartBuilds
    SmartBuilds Project Texel – Rabobank
    Eind 2024 staan er 120 gloednieuwe, betaalbare huurwoningen aan de Marsweg Zuid in Den Burg op Texel. Instapklaar voor bewoners.
  • Verificatieregeling circulair sloopproject
    De Verificatieregeling circulair sloopproject biedt sloopaannemers en opdrachtgevers handvatten voor een vergaande implementatie van circulariteit in de voorbereiding en uitvoering van een sloopproject en de afzet van vrijkomende sloopmaterialen.
  • Oproep van de voorzitters van de transitieteams aan informateur Plasterk
    Sinds 2017 werken de voorzitters van de vier transitieteams van het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE) - samen met diverse ministeries - aan de transitie naar een circulaire economie. Zij hebben een brief opgesteld, gericht aan informateur Plasterk. Een oproep voor borging transitie circulaire economie in regeerakkoord.
  • De circulair bouwen podcast - #14: Bouwvergunningen bij gebruikte materialen
    De circulair bouwen podcast #16 – Hoe ziet de circulaire toekomst van de bouw eruit?
    Nederland moet een flinke tand bijzetten om in 2050 volledig circulair te zijn. In 2030 moeten we zelfs al 50 procent onderweg zijn. Hoe ziet die toekomst eruit? Welke ambitieuze scenario’s zijn er en wat betekenen deze ambities voor de infrastructuur? Hoe komen we daar en welke maatregelen moeten we hiervoor nemen?
  • Verslagen van de pitches op conferentie Circulair Bouwen aan Morgen
    Terugblik Conferentie Circulair bouwen aan morgen
    Terugblik op Conferentie Circulair bouwen aan morgen. De deelsessies samengevat waarin de deelnemers in kleine groepjes werkten aan concrete ideeën voor de circulaire bouw die meteen uitgevoerd kunnen worden.
  • Wapen koninklijk huis
    In gesprek met Koningin Maxima
    Hare Majesteit Koningin Máxima bracht op 19 december in het kader van circulair bouwen een bezoek aan Campus Werkspoor
  • Laatste fase Betonakkoord van start
    Betonakkoord nadert laatste fase in 2024; heeft duurzaamheidsplannen met opdrachtgevers en overheid voor concrete acties.
  • Subsidie biobased isolatie
    Extra subsidie biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal in 2024
    Huiseigenaren en bedrijven kunnen komend jaar opnieuw subsidie aanvragen voor het verduurzamen van hun woning of (kantoor)gebouw. Er komt 600 miljoen Euro beschikbaar voor o.a. isolatie en warmtepompen.
  • Conferentie Circulair Bouwen aan Morgen: Samen op weg naar 2030
    Conferentie Circulair bouwen aan morgen
    Vanochtend is de conferentie Circulair bouwen aan morgen van start gegaan in de Rijtuigenloods te Amersfoort. in dit artikel houden we een greep uit de activiteiten bij! Dit artikel zal gedurende de dag worden aangevuld met nieuwe informatie.
  • Bouwen aan een circulaire toekomst: e-zine viert 5 jaar Transitieteam
    In 2050 moet de Nederlandse bouwsector circulair zijn. Dat betekent dat we anders moeten ontwerpen, ontwikkelen en bouwen. Circulair bouwen verkleint de impact op onze leefomgeving. Om de transitie waar te maken, heeft het Transitieteam CBE de afgelopen 5 jaar adviezen uitgebracht, kennis ontwikkeld en praktijkvoorbeelden ontwikkeld met bouwpartijen. Nieuwsgierig naar de resultaten?
  • De circulair bouwen podcast - #14: Bouwvergunningen bij gebruikte materialen
    De circulair bouwen podcast #15 – Hoe kunnen we beter meten met MKI en MPG?
    Het verder ontwikkelen van de bestaande meetinstrumenten MKI en MPG is cruciaal voor het behalen van de circulariteitsdoelen voor 2030 en 2050. Hoe effectief zijn deze instrumenten op dit moment?
  • Project Witte Vlekken: vergoeding voor het maken van LCA’s
    In mei 2022 ging het Witte Vlekken project van start. Met het Witte Vlekken project wil Stichting NMD het aantal categorie-1 en -2 milieuverklaringen vergroten. Producenten van bouwproducten en -materialen kunnen (wanneer zij aan de voorwaarden voldoen) een vergoeding aanvragen (van € 2.500,-) voor het laten maken van een LCA . De derde ronde van het Witte Vlekken project is van start! We beginnen met de groepen: Innovatieve producten van start-ups/starters en mkb’ers, Biobased bouwmaterialen, Bouwwerkinstallaties en Hergebruikte bouwmaterialen.
  • Cover nationale aanpak biobased bouwen
    Nationale Aanpak Biobased Bouwmaterialen van start
    Op 8 november lanceerden de ministers Hugo de Jonge en Piet Adema de Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB). Dit is een miljoenenproject met allerlei maatregelen om de markt en toepassing van biogrondstoffen in de bouw snel te vergroten.
  • Winnaars WOW-prijs 2023: Circulair Bagger Consortium en Innovatie maaitechniek en vaartuignavigatie
    Circulair Bagger Consortium en Innovatie maaitechniek en vaartuignavigatie hebben bij de WOW-dag op 2 november de WOW-prijs voor Beste Samenwerking van 2023 gewonnen!
  • 45 partijen tekenen convenant Schoon en Emisseloos Bouwen
    Vijfenveertig partijen tekenden vandaag het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB).
  • Advies transitieteam: circulaire infra vraagt aanvulling doelen op gemeentelijk niveau
    Het Transitieteam Circulaire Bouweconomie heeft staatssecretaris Vivianne Heijnen per brief geadviseerd om de productgroepen uit het Nationale Programma Circulaire Economie (NPCE) aan te vullen voor de infrasector.
  • Kamerbrief Hugo de Jonge
    Kamerbrief Hugo de Jonge over normering circulair bouwen en standaardisatie uitvraag duurzame woningbouw
    In een recente kamerbrief heeft Hugo de Jonge, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, belangrijke updates gedeeld over de toekomst van circulair bouwen en duurzame woningbouw in Nederland.
  • Bondus winnaar van de Jan Terlouw Innovatieprijs 2023
    Bondus wint met lab-on-a-chip de Jan Terlouw Innovatieprijs 2023 een cheque van 8.000 euro. Kiemt reikte tijdens The Future of Us – Breaking down Barriers deze prijs voor de 13e keer uit.
  • Video houtbouw-plus in Eindhoven: grootschalig, sociaal, natuurinclusief en biobased
    Houtbouw is zich volop aan het ontwikkelen in Nederland. Dat gaat razendsnel. Eindhoven is er heel ver mee. Comfortabel en duurzaam wonen in een houten huis. Het kan, voor grondgebonden woningen, appartementen, koop en huur. Interview met architect Emile van Vugt over zijn visie en ervaringen met houtbouwprojecten PUUR, OAK, Paviljoen Pannenhoef, Buurtschap Te Veld, en in de planning: strobouw.
  • Nieuwe brochure geeft inzicht in CO2-reductie van woningbouw
    Met de recente aanscherping van de Milieuprestatie Gebouwen (MPG) door Hugo de Jonge, is er een groeiende behoefte aan duidelijkheid over hoe deze nieuwe normen te bereiken. De nieuwe brochure "CARBON-BASED DESIGN" biedt hierop het antwoord met 17 concrete maatregelen.
  • Milieuprestatie Gebouwen
    Brief aan Tweede Kamer over circulaire maatregelen in de bouw
    In een uitgebreide brief informeert staatssecretaris Vivianne Heijnen de Tweede Kamer over de circulaire klimaatmaatregelen die voor dit voorjaar in het kabinet zijn afgesproken. Een belangrijk deel van de brief gaat over circulaire maatregelen in de bouwsector. Biobased, circulair slopen, dwingender gebruik van de MKI en percentages biobased en recyclaat in bouwstoffen komen uitgebreid aan bod. Thema’s waar ook het Transitieteam Circulaire Bouweconomie bij betrokken is.
  • Voorselectie bekend, stemmen op houtbouwprojecten geopend
    Vanaf vandaag staan 46 houtbouwprojecten in de schijnwerper. Het is de voorselectie, gekozen door de jury, van de Nationale Houtbouwprijs 2023. Voor het eerst dit jaar mag het publiek al op deze voorgeselecteerde projecten stemmen en zo de winnaar van de Publieksprijs bepalen.
  • Afvalloze bouwplaats stap dichterbij: inzameling steigernetten voor circulaire bouwproducten van start
    Het is tijd om het steigernet te sluiten. Vanaf vandaag start de landelijke inzameling van steigernetten als monostroom, met als doel deze netten te verwerken tot gerecycled plastic en daar nieuwe, circulaire bouwproducten van te maken. Dit initiatief van de circulaire doeners van Brokkenmákers voorkomt daarmee dat jaarlijks honderden tonnen single use plastic steigernetten na eenmalig gebruik worden verbrand of gestort.
  • Nieuwe MKI plafondwaarden en circulariteitseisen 2023 voor de bouwsector
    Vanaf 1 oktober 2023 worden er nieuwe Milieu Kosten Indicator (MKI)- en circulariteitseisen van kracht, die een belangrijke  stap betekenen naar een meer duurzame bouwsector. Deze eisen heeft het Betonakkoord in nauwe  samenwerking met BouwCirculair, Betonhuis, opdrachtgevers en bouwbedrijven opgesteld, en  bouwen voort op de successen van vergelijkbare maatregelen in 2021.
  • WOW-prijs 2023: circulaire projecten genomineerd
    Hieronder vind je een greep uit de genomineerde projecten voor de WOW-prijs van 2023, die door hun samenwerking, wil en durf inhoudelijke vernieuwing mogelijk maken en een sterk oog op circulariteit hebben. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de landelijke WOW-dag op donderdag 2 november 2023. Zij winnen een geldbedrag van €10.000 (juryprijs) en/of €5.000 (publieksprijs)
  • Donorgebouw zoekt doelgebouw. UU stelt 16.000 m2 gebouw beschikbaar voor hoogwaardig hergebruik.
    In 2025/2026 moet het Martinus G. de Bruingebouw van Universiteit Utrecht zijn gesloopt om ruimte te maken voor specialistische nieuwbouw. Om het oude gebouw zo hoogwaardig mogelijk te hergebruiken en onnodige CO2-uitstoot te voorkomen, zoekt Universiteit Utrecht een consortium van bouwer, architect en sloper dat zelf op basis van het Martinus G. de Bruingebouw wil ontwerpen en ontwikkelen.
  • Juridische wegwijzers voor de circulaire economie: CircuLaw deelt kennis en instrumenten voor duurzaam beleid
    In februari startte CircuLaw een open source websiteportal over hoe je met juridische middelen de circulaire economie kunt versnellen. Ambtenaren die bijvoorbeeld houtbouw willen stimuleren, vinden daar praktisch bruikbare informatie, tot aan modelteksten toe.
  • De circulair bouwen podcast - #14: Bouwvergunningen bij gebruikte materialen
    De circulair bouwen podcast – #14: Bouwvergunningen bij gebruikte materialen: hoe bepaal je de kwaliteit?
    Een kwaliteitsgarantie van hergebruikte materialen is nodig om een bouwvergunning te krijgen. Maar de regelgeving en de praktijk is nu nog ingericht op gebruik van nieuwe materialen. Wat is nodig om de drempels weg te halen?
  • Hergebruikte bouwmaterialen
    Het transitieteam adviseert over normering bij hergebruik van materialen
    Hoe weet de gebruiker of hergebruikte bouwmaterialen van de juiste kwaliteit zijn en voldoen aan wet- en regelgeving? Daarvoor zijn normen nodig en een manier om de naleving daarvan te borgen.
  • Eerste ketenproject voor hergebruik staal in bouw
    Voor het eerst keurde het Versnellingshuis Nederland Circulair!, ondersteund door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), een ketendoorbraakproject goed.
  • Nationale Houtbouwprijs 2023
    Heb je onlangs een houtbouwproject afgerond dat past binnen de categorieën van de Nationale Houtbouwprijs en voldoet aan de gestelde criteria? Dan is dit je kans om mee te dingen naar de Nationale Houtbouwprijs!
  • Sector kijkt positief terug op resultaten Platform CB’23
    In de circulair verbouwde innovatiehub Titaan in Den Haag heeft Platform CB’23 op 29 juni 2023 haar vijfjarig bestaan gevierd. Het jaarevent was een mooie afsluiting van het beoogde eindjaar 2023. Het werk zal nu in een andere vorm worden voortgezet.
  • Routekaart Woningen toont de weg naar een Paris Proof woningvoorraad
    Hoe versnellen we de verduurzaming van onze woningvoorraad? Dutch Green Building Council (DGBC) heeft een Routekaart Woningen ontwikkeld die de ontwikkelingen in de woningsector omschrijft.
  • Kabinet trekt 40 miljoen euro uit voor natuurinclusief isoleren
    De Rijksoverheid stelt dit jaar 40 miljoen euro beschikbaar vanuit het Nationaal Isolatieprogramma voor natuurinclusief isoleren. De subsidie moet isolatiewerkzaamheden vereenvoudigen zonder dieren in gevaar te brengen.
  • Hoe de gemeente Dongen de duurzame en circulaire brug aan de Sportlaan realiseerde
    Op donderdag 26 januari opende de gemeente Dongen een nieuwe fiets- voetgangersbrug over de Donge aan de Sportlaan. We vroegen Ruud Jansen, adviseur techniek en ontwikkeling bij de gemeente, wat de brug zo duurzaam maakt en wat hij van dit traject heeft geleerd.
  • asfalt 600
    Rijkswaterstaat neemt CHAPLIN-programma voor fossielvrij asfalt over
    Rijkswaterstaat is de nieuwe ‘gastheer’ van het CHAPLIN-programma waarin bedrijven, overheden en kennisinstellingen samenwerken om bitumen in asfalt te vervangen door biobased alternatieven.
  • Circulair Bouwen Podcast #7 - Demontabele klinkers
    De circulair bouwen podcast – #13 Circulariteit financieren: wat zijn gebruikte materialen waard?
    In De Circulair Bouwen Podcast onderzoeken de podcastmakers hoe circulair bouwen kan bijdragen aan de grote opgaven in de bouwsector. In aflevering #13: hoe bepaal je de toekomstige waarde van gebruikte materialen? En hoe helpt dat bij betere financiering?
  • Amsterdam wooncorporatie circulair bouwen
    Innovatiepartnerschap Schoolgebouwen (IPS) – een nieuwe manier van bouwen
    In 2018 mislukte de aanbesteding van de nieuwbouw voor het Cartesius Lyceum. De mislukte aanbesteding was voor wethouder Moorman de aanleiding om eind 2018 de opdracht te geven om onderzoek te doen naar de trends en ontwikkelingen op de bouwmarkt.
  • ‘Trends in de houtbouwtransitie’
    Bouwen met hout staat in Nederland sinds enige jaren enorm in de belangstelling. In korte tijd zijn er veel houten gebouwen gerealiseerd. Wat zijn trends? De publicatie ‘Trends in de houtbouwtransitie’ biedt een rijk overzicht van houtbouwmethoden, houtbouwontwikkelingen en recente houtbouwprojecten.
  • De impact van Europees beleid op onze circulaire toekomst
    Het is essentieel dat EU-beleid aansluit bij onze werkwijze, kennis en doelen. Rijkswaterstaat heeft de EU beleidsstudie geactualiseerd: EU beleid op het gebied van circulair bouwen.
  • Landstede MBO wint de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge 2023
    Het Landstede studententeam 3e jaars bouwkunde sleepte opnieuw de SMARTCirculair hoofdprijs 2023 in de wacht! De jury was unaniem. De Landstede studenten krijgen de hoofdprijs.
  • Oproep minister De Jonge: samen sneller en duurzamer bouwen
    Om het woningtekort in te lopen en de energiearmoede te bestrijden, moeten we in Nederland sneller en duurzamer gaan bouwen. Dat schrijft de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge in een Kamerbrief.
  • Nieuwe film over hoge houtbouw in Amsterdam
    Op het Centrum Eiland van IJburg in Amsterdam worden mooie hoogbouw projecten in hout gebouwd. Zoals woongebouw De Warren. Boris Zeisser, de architect, vertelt in de film waarom is gekozen voor hout in dit project en in andere houtbouwprojecten in onze hoofdstad.
  • Download de factsheet ‘Praktische toepassing van de gelijkwaardigheidsbepaling’
    In 2050 wil Nederland volledig circulair zijn. Een van de manieren om dit te bereiken, is het zo goed mogelijk hergebruiken van materialen, producten en installaties.
  • Jaarevent Platform CB’23
    Het Jaarevent Platform CB'23 vindt plaats op donderdag 29 juni in de Titaan in Den Haag. Deze impactgedreven innovatiehub is circulair verbouwd. We sluiten een periode af van vijf jaar Platform CB'23.