Bronnen

Hieronder vindt u verwijzingen naar bronnen over circulair bouwen. Zowel naar verhalen op deze site als naar externe bronnen.
Gebruik de filters om uw keuze te verfijnen.

  • Topic

  • Sector

  • Doelgroep

  • Genre

  • Tag

  • Filter verwijderen

541 bronnen gevonden

Databank Bouwmaterialen

Voordelen van een materialen databank voor corporaties. Met Linda Tuijt, actief betrokken bij het Duurzaamheidsakkoord klimaatmitigatie, -adaptatie en circulariteit.

Biobased bouwen

In deze uitgave gaan we in op de mogelijkheden van biobased bouwen voor corporaties samen met Gerrolt Ooijman, directeur bestuurder van wooncorporatie Wonion.

Duurzaamheidspact- Corporaties & Circulariteit

Circulaire successen en ontwikkelingen in het Eindhovense Duurzaamheidspact met Matthijs Hulsbosch. Hij vertelt wat er bereikt is en wat men nog wil bereiken richting 2050.

Vastgoedbeheer – Volksbelang

In deze uitgave gaan we in op de mogelijkheden van circulair vastgoedbeheer voor corporaties samen met de in 2023 bekroonde Circular Hero, Paul Terwisscha, directeur bestuurder van Volksbelang Helmond.

Advies biobased in Bouwmaterialenakkoord

Het Transitieteam ziet de toepassing van biobased materialen als één van de middelen voor het verminderen van de milieubelasting in het kader van de Circulaire Bouweconomie. In haar Uitvoeringsprogramma Circulaire Bouweconomie 2021-2023 staan acties om het aandeel biobased materialen in de gebruikte materialenmix in de bouw te vergroten, in situaties waarbij dit leidt tot een betere MKI/MPG. Echter, het Transitieteam signaleert een aantal knelpunten bij het uitvoeren van de genoemde acties in het verder opschalen van het aanbod van biobased bouwmaterialen. Het Transitieteam ziet de behoefte aan professionalisering van deze markt en benadrukken dat er veel goede ontwikkelingen worden waargenomen maar dat er weinig onderlinge afstemming en coördinatie is. Daarnaast is er behoefte aan een overheid die barrières wegneemt én aan grote opdrachtgevers die de rol pakken als launching customer. Kortom, er is behoefte aan regie en organisatie. Prestatieafspraken tussen overheid en de markt kunnen hieraan bijdragen.

Een juridische mogelijkheid voor hoogwaardig hergebruik

Soms is het moeilijk om aan te tonen dat hergebruikte materialen voldoen aan de wettelijke eisen. In die gevallen kan de gelijkwaardigheidsbepaling uitkomst bieden. Deze factsheet maakt duidelijk hoe u de gelijkwaardigheidsbepaling kunt toepassen.

The EU playing field of circular construction: Mapping EU policies and impact

Om voorbereid te zijn op de volgende Europese wetgevingsperiode na 2024, heeft RWS de EU beleidsstudie geactualiseerd: EU beleid op het gebied van circulair bouwen

Adviesnotitie naar aanleiding van doelentraject circulair GWW voor medeoverheden

Rws heeft namens het tranisitieteam geëxploreerd hoe de aansluiting is tussen de landelijke circulaire GWW- doelstellingen – geformuleerd in het Nationaal programma Circulaire Economie (NPCE) – en de gemeentelijke praktijk.

Circulair Bouwen Podcast #12 – Het asfalt van de toekomst

Asfaltwegen waren in 2019 verantwoordelijk voor circa 68% van de CO2-uitstoot van de GWW-sector. Wat zijn innovaties op het gebied van de wegenbouw? Bij de Universiteit Wageningen wordt onderzocht of lignine asfalt circulair kan maken.